Közel 300-an fertõzõdtek meg eddig omikron-variánssal Romániában

Pénteken újabb 112 omikron-esetet mutattak ki Romániában, négy esetben a 0-9 éves korosztályba tartozó gyermekeknél – jelentette be az egészségügyi minisztérium az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adataira hivatkozva.

Az eseteket Bukarestben és az ország 19 megyéjében igazolták. A 112 személy közül 37 oltatlan, 48 férfi és 64 nő. A legfiatalabb fertőzött még nincs egyéves, a legidősebb 80 fölötti.

Eddig országszerte 295 fertőzöttnél mutatták ki az omikron-variánst.

Az INSP szerint a fertőzöttek közül 11-en korábban az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Tanzániában, Bulgáriában, az Egyesült Államokban és Ausztriában jártak.

Hírdetés

A legutóbbi tájékoztatás óta 5922 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 64 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 528-an újrafertőződött betegek. (agerpres)

A WHO szerint bár az omikron-variáns következtében kialakuló tünetek enyhébbek a deltánál, de a magasabb fertőzésszámok miatt így is túlterhelheti az egészségügyi rendszereket az omikron-variáns miatti hullám. A súlyos tünetekkel kezeltek között világszerte 80 százalék az oltatlanok aránya. Bővebben erről itt írtunk.

A román egészségügyi miniszter szerint azonban, ha nem terhelődnek túl a kórházak, akkor nem zárják be ismét az iskolákat.

Koronavírussal kapcsolatban: csökkent a karantén és elkülönítés időtartama

Mától kezdve csökken a karantén időtartama Romániában. Az oltottak és a Covid-19-ből kigyógyultak esetében 5 napra, más esetekben 10 napra csökkentik a karantén időtartama – közölte Arafat. Ugyanakkor csökkenthetik a oltással rendelkező Covid-betegek elkülönítésbe vonulásának időszakát is. Az elkülönítésre vonatkozó új rendelkezéseket nem foglalták bele az országos vészhelyzeti bizottság előbb említett pénteki határozatába, erről külön miniszteri rendeletet adnak majd ki.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »