Köves Slomó: Vonának ki kellene lépnie a Jobbikból

Köves Slomó: Vonának ki kellene lépnie a Jobbikból

A Jobbik neve az elmúlt tizenöt évben összenőtt a rasszizmussal, és ha Vona Gábor, a párt elnöke más célokat akar elérni, akkor új pártot kellene alapítania – mondta Köves Slomó főrabbi. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője a Jobbik elutasított hanukaüdvözlete kapcsán nyilatkozott a köztévében.

Ha valaki az ő családtagjait szívesen a Dunába lőné ma is, attól nem kér hanukaüdvözletet vagy ajándékot – mondta az M1-en Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija.

Köves Slomó annak kapcsán nyilatkozott, hogy még decemberben Vona Gábor, a Jobbik elnöke köszöntőlevelet küldött hitközségnek a fények ünnepe néven is ismert hanuka alkalmából , amit a főrabbi visszautasított. Akkor azt válaszolta, hatékonyabbnak tartaná, ha a Jobbik vezetői azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak, ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat, és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény.

Vona Gábor

Ez nem az okádék feltisztítása

Köves Slomó az M1-en hozzátette, a Jobbiknak jelenleg is van egy parlamenti képviselője, Kulcsár Gergely, aki 2011-ben azt mondta, hogy a második világháború idején a Dunába lőttek üres cipőszobrokból álló emlékművéhez megy, akkor mindig jó kedve lesz, mert arra gondol, hogy lehet majd befejezni, amit az elődök nem tudtak befejezni. A főrabbi szerint  a Jobbik erre azt mondta, hogy a politikus ezt hirtelen felindulásból tette, és már régen, ezért nem tulajdonítanak ennek jelentőséget.

Emellett hanukaüdvözletet küldeni, csak arról szólhat, hogy kenegessük még az okádékot, de nem arról, hogy valóban tisztítsuk el – fogalmazott Köves Slomó.

Hírdetés

Félrevezetőnek tartja a kerekasztal-beszélgetést

Arra a riporteri kérdésre, hogy miért nem ment el a témáról tartott szerdai kerekasztal-beszélgetésre, amit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezett, a főrabbi azt válaszolta, egy ilyen rendezvény félrevezetheti a közvéleményt.

A Jobbik hanukai üdvözletének kérdésében ugyanis az összes zsidó szervezet a lényeget tekintve egyetért. Ez arról szól, hogy egy párt, amelynek programjában alaprészként van jelen az antiszemitizmus és a rasszizmus, az nem tudja ezeket ilyen felemás módon letudni. A kerekasztal-beszélgetésben azonban valószínű, nem arra került volna a hangsúly, amiben a zsidó szervezetek egyetértenek, hanem arra, amiben különböznek. Ez azt a téves képzetet teremthette volna, hogy van olyan zsidó szervezet, amelyik úgy gondolja, hogy el lehet fogadni a Jobbiknak ezt a fajta „megtérését” – mondta Köves Slomó.

“A Jobbikkal összenőtt a rasszizmus”

Vona Gábor, a hanukai üdvüzletük visszautasítására, illetve az antiszemitizmus vádjára úgy reagált, politikai közösségük „kilépett a felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból, és átlépett a felelős és építkező felnőttkorba”.

A főrabbi szerint egy személy megváltozhat, és jó útra térhet, ám ez egy párt esetében problematikusabb, mert indulásakor nem kamaszkori csínyre építi a programját, hanem kellően felnőttnek gondolja magát, amikor kitűzi, hogy mit akar elérni. Ha Vona Gábor mást akar elérni, akkor lehet, hogy ki kellene lépnie a Jobbikból, és új pártot alapítania. A Jobbik neve az elmúlt tizenöt évben összenőtt a rasszizmussal – hangsúlyozta Köves Slomó.

forrás: M1/Ma este / hirado.hu

The post Köves Slomó: Vonának ki kellene lépnie a Jobbikból appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »