Köves Slomó: Reneszánszát éli a zsidóság

Köves Slomó: Reneszánszát éli a zsidóság

Második alkalommal rendezték meg a belvárosban a Sólet Fesztivált. Idén nyolcezer adaggal főztek a hagyományos zsidó ételből. De nem csak a belvárosban szólt a gasztronómiáról a hétvége, Kőbányán huszadjára rendeztek Vegetáriánus Fesztivált.

Nyolcezer adag sóletet főztek idén a belvárosi Sólet Fesztiválra. A standoknál a különböző módon elkészített, hagyományos zsidó ételeket lehetett megkóstolni.

„Az amerikainál például tesznek bele whiskyt, kávét ilyesmivel ízesítik, van ahol humusszal keverik, van ahol csirkecombbal készítik, van ahol marhából vagy füstölt hússal” – magyarázta Rovó Bence, a Carmel-Glatt Kóser Étterem üzletvezetője.

A fesztiválon a tradicionális édességek is helyet kaptak.

„A flódni a legsikeresebb, illetve a macesz torta, ami szintén egy zsidó sütemény, ami ünnephez kapcsolódik, nem most van az ünnepe, de megmutatjuk, hogy milyenek a zsidó sütemények” – mondta Zádor Éva.

Hírdetés

Az rendezvény ötletgazdája szerint az, hogy egy ilyen fesztivált meg lehet rendezni Magyarországon, azt mutatja, hogy a zsidóság a reneszánszát éli.

„Az nagyon fontos és különleges, különösen ma Európában, hogy egy európai fővárosban egy ilyen rendezvényt meg lehet tartani és nem kell biztonsági problémáktól tartani és a zsidóságnak azt a reneszánszát – ami Magyarországon az elmúlt években nagyon erősen megvan – mutatja hogy egy ilyen kóser zsidó gasztrofesztiválra több mint 10 ezer embert várunk” – mondta Köves Slomó, vezető rabbi.

Különleges étkekről szólt a hétvége Kőbányán is, ahol 20. éve rendezik meg az Országos Vegetáriánus Fesztivált.

„Teljesen vegán termékek, nem tartalmaznak se tejterméket, se tojást, semmilyen állati eredetű alapanyagot, mi csak tisztán növényi alapanyagokat használunk” – mondta Varró Ildikó.

Évről-évre, egyre többen érdeklődnek a húsmentes és az állati eredetű termékeket nélkülöző ételek iránt, így többen látogatnak ki a fesztiválra, mint a korábbi években.

„A tudatosság egyre nagyobb ebben a témában, egyre több ember fogalakozik ezzel, egyre több ember választja a vegán életmódot, egyre több vegán étterem nyílik, csak Budapesten és egyre több a vegetáriánus ételekkel kapcsolatos termék kapható a nagy üzletláncok polcain is” – mondta Jankovich Tibor, az Országos Vegetáriánus Fesztivál főszervezője.

Az ételkóstolás mellett természetgyógyászati előadásokon, főzőbemutatókon, de még jógaórán is részt vehettek a látogatók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »