Köves Slomó helyretette a zsidókhoz dörgölőző Vonát

Köves Slomó helyretette a zsidókhoz dörgölőző Vonát

A Jobbik vezetői levélben üdvözölték a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából. Köves Slomó nyílt levélben utasította vissza a Jobbik levelében foglaltakat.

Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő levélben üdvözölték a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Köves Slomó azonban válaszlevelébe azt javasolta a Jobbik vezetőinek, hogy inkább “azokon a fórumokon adjanak hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény.” Mindkét levél tartalmát a zsido.com hozta nyilvánosságra.

Jelen sorainkkal áldott, békés és boldog ünnepet kívánunk, hogy az emlékezés és az örvendezés eme időszaka lehetőséget nyújtson a lelki megújulásra, s mint a fények ünnepen, árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni – állt a Mirkóczi Ádám szóvivő és Vona Gábor elnök által szignózott levélben.

Köves Slomó meglepődött

Köves Slomót meglepte a párt üdvözlete. Válaszlevelében a vezető rabbi úgy fogalmazott, a Jobbik számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak.

Vona Gábor 2013-ban úgy nyilatkozott, hogy a zsidóság világuralomra tör, egyben az Izrael és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolat megszüntetését szorgalmazta – írta Slomó, hozzátéve, akár idézhetné közelmúltbeli nyilatkozatát is, miszerint ha kiderülne Vonáról, hogy zsidó, lemondana a pártvezetésről.

Hírdetés

A rabbi zárszóként megemlítette, meglehet, egyfajta gesztusnak szánták hanukai jókívánságukat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak, ahol eddig a gyűlölet, gyalázat és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény.

Vona Gábor nyílt levélben válaszolt

Mindezek után a Jobbik kiadott közleményében azt írta a levelet “csupán egy őszinte gesztusnak szánták, mint Magyarország soron következő kormánypártja.” A meglepő dolog a frakció szerint sokkal inkább Köves Slomó válasza volt, “amelyből mintha az érződne, talán jobban örült volna, ha nem is kap ilyen üdvözletet”.

Hanuka alkalmából megszokott, hogy a magyar közélet szereplői kifejezik jókívánságaikat a hazai zsidó közösségeknek, ezt a Jobbik most tette meg először. Az pedig, hogy a zsidóság fény ünnepének az első napja egybeesette december 24-ével különleges alkalom.

A Jobbik elnöke Facebook bejegyzésben azt írta, többször bizonyította a néppártosodás során, hogy a közösség kilépett a “felelőtlen és sokszor tékozló kamaszkorból” és átlépett a “felelős és építkező felnőttkorba”.

Forrás: zsido.com / atv.hu / 24.hu

The post Köves Slomó helyretette a zsidókhoz dörgölőző Vonát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »