Köves: Most a zsidó zsidók ideje jött el

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása jelentős lépés volt az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében, bár „Magyarországon nincs szükség mindennapi túlélési stratégiára” – így fogalmazott a Figyelőnek adott interjújában Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. A vezető szerint a baloldal a bevándorlókkal erősíti szavazóbázisát, míg a jobboldal inkább Izrael felé nyit.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyik legfontosabb célkitűzése az úgynevezett zsidó zsidó identitás megerősítése, ezért is tartja fontosnak a hitközség vezető rabbija, hogy a szeptemberben Óbudán nyíló Maimonidész gimnázium mellett hangsúlyt fektessenek a zsinagógákra is: további három zsinagógát terveznek Budapestre, egy központot Miskolcra és egyet Debrecenbe.

A „zsidó zsidó” identitás a judaizmus értékei mellett explicit módon elkötelezve, azok vallási, kulturális vagy éppen nemzeti értékeit a mindennapokban megélve fejezi ki az elkötelezettséget és az önazonosságot – fogalmazott Köves Slomó az interjúban.

Ausztráliában nem adtak engedélyt egy zsinagóga megépítésére

A rabbi interjújában párhuzamot vont más országokkal. Köves Slomó a Figyelőben emlékeztetett arra a hírre, hogy a napokban, Ausztráliában arra hivatkozva nem adtak engedélyt egy zsinagóga megépítésére, hogy nem akarnak újabb célpontokat létrehozni a terroristáknak.

Köves Slomó úgy fogalmazott: Nagy-Britanniában, a Benelux államokban vagy Franciaországban, ahol komolyabb zsidó közösségi jelenlét van, olyan társadalmi változások indultak el és teljesedtek ki, melyek korábban nem tapasztalható módon lehetetlenítik el a vallásos zsidó élet mindennapjait.

Európában a zsidóság érdekében inkább a jobboldal lép fel

Hírdetés

Emlékeztetett egy esetre, amikor egy palesztinbarát tüntetés során, ami hagyományos pogrommá fajult Párizsban, a zsinagógába bezárkózó, imádkozó zsidókat fenyegették kövekkel és Molotov-koktélokkal a demonstrálók. „Erre François Hollande államfő annyit mondott: nem hagyják, hogy a föld egy másik térségének konfliktusait ideimportálják” – mondta Köves Slomó.

A vezető rabbi arra a felvetésre, hogy Európában egyre jellemzőbb, hogy a zsidóság érdekében inkább a jobboldal lép fel, azt felelte, hogy „a politikai baloldal a csökkenő szavazóbázisát egyértelműen a bevándorló rétegekkel erősíti, a másik oldalon pedig… inkább keresik a szövetséget, barátságot Izraellel.”

Köves szerint ezt szimbolizálta az izraeli miniszterelnök budapesti látogatása is.

A kormány szívélyesen fogadta Izrael vezetőjét

A vezető rabbi elmondta: míg a liberális baloldal szemében a vallásos zsidóság egy letűnt kor anakronisztikus maradványa, addig a konzervatív jobboldal szerint a judaizmus a keresztény-zsidó morális értékek szellemi fundamentuma. „A konzervatív jobboldal szemében egy modern mintaképe a tradíció bázisán álló nemzeti öntudat és a modernitás ötvözetének, s mint ilyen, potenciális szövetségese egy értékkereső Európának” – fogalmazott Köves Slomó.

Szerinte még a közélettel kevésbé foglalkozó tévénéző állampolgár is láthatta, hogy a magyar kormány mennyire szívélyesen fogadta Izrael vezetőjét.

A Soros-plakátok körüli felháborodásról a rabbi azt mondta, nem hiszi, hogy az utca embere úgy tekintett a Soros Györgyöt ábrázoló plakátokra, mint egy zsidóellenes felhívásra, sokkal inkább a kapitalista spekulánst láthatta benne.

A vezető rabbi arról is beszélt, hogy a hazai antiszemitizmustól aggódók félelme túlzó lehet, ugyanis ahogy ő fogalmazott: „Magyarországon nincs szükség mindennapi túlélési stratégiára”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »