Kövér László: Még egy-két ciklusra szükségünk lenne

Kövér László: Még egy-két ciklusra szükségünk lenne

Az ellenzék gyengeségének számos oka van, a megosztottságon és a hiteles személyiségek hiányán túl például az is, hogy a kormány alapvetően jól teszi a dolgát – mondta Kövér László a Magyar Hírlapnak. Az Országgyűlés elnöke közölte: bár korántsem elégedetlen azzal, amit mostanáig el tudtak érni, azért „szükségünk lenne további egy, vagy akár még egy ciklusra, hogy a hazánk sorsát hosszú távon meghatározó, az ország morális és gazdasági rendbetételét követően elindított intézkedéseket, illetve programokat megerősítsük”.

Kövér László kijelentette, semmit sem jelent a Fidesznek Botka László visszalépése a miniszterelnök-jelöltségtől. Úgy véli, nincs okuk „a baloldali Muppet Show-ra” építeni a stratégiájukat. „Az együttműködés azon a térfélen nem csak amiatt nehéz, mert sok az ambíció, a potenciálisan megszerezhető mandátumhelyek száma pedig kevés, hanem azért is, mert ezen ellenzéki pártok szavazói nem fogadják el feltétlenül a másik politikáját. Vagyis az összefogás nem biztos, hogy hoz nekik a konyhára” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy ha a kormánypártok világossá teszik az emberek számára a céljaikat, bemutatva azokat az eredményeket, melyeket közösen értek el, nem érheti őket meglepetés. „Már egy hatéves gyerek sem hiszi el, hogy a baloldalt nem Gyurcsány Ferenc manipulálja, mozgatja. Szemlátomást az ellenzéken belül Gyurcsányt – aki nemcsak az országot, hanem a baloldalt, illetve az MSZP-t is tönkretette, anyagilag, morálisan és politikailag egyaránt – se kiköpni, se lenyelni nem tudják” – mondta.

http://mno.hu/

Hírdetés

Kövér László beszélt a Jobbikról is, amely szerinte olyan „politikai kultúrát” hozott be, amely jelentős mértékben lerontotta az addig sem feltétlenül rózsás magyar politikai közállapotokat. „Ezek a fiúk nem tudnak késsel-villával enni. Semmilyen viselkedési szabályt nem tartanak kötelezőnek magukra nézve. Ez nyilastempó. Gátlástalanok, a pénzért és a hatalomért bármire képesek, közben már abban a sok ostobaságban sem hisznek, amit korábban hirdettek. A felszínen akarnak maradni, ezért minden árat hajlandók megfizetni” – jelentette ki. Az Országgyűlés elnöke hozzátette, hogy úgy véli, „a magyar demokrácia van annyira érett, a magyar emberek pedig vannak annyira bölcsek, hogy ezt a problémát is megoldják előbb-utóbb”. Ha a jobbikosok nem változtatnak az elemi együttélési normákat is figyelmen kívül hagyó magatartásukon, s nem alkalmazkodnak a parlamentáris demokráciához, akkor bizony ki fognak kopni – szögezte le.

http://mno.hu/

Kövér László az interjúban azt is mondta, hogy

a legfontosabb, hogy a demográfiai folyamatot legalább megfordítsák, az 1,5 körüli termékenységi mutatót megpróbálják 2,1-re felvinni;szintén fontos a Trianon által elszakított nemzetrészekkel való társadalmi és kulturális kapcsolattartást intézményesíteni illetve szervessé tenni, gazdasági eszközökkel is alátámasztani, hogy a különböző politikai változások erre már ne legyenek hatással;a külpolitikában a közép-európai együttműködés megerősítése számít kiemelt feladatnak, a történelmi konfliktusainak hátrahagyásával;nem tud elképzelni „szánalmasabb magyarázkodást a bukott politikusoktól” annál, hogy Ujhelyi István és maga Botka László arról beszélt, fideszes ügynökök akadályozták a sikerüket;és lehet viccet csinálni a konzultációból – némely próbálkozás egészen szellemes –, lehet gyalázkodni vagy a költségeket sokallni, de nem szabad elvitatni, hogy „ami az illegális migráció kapcsán ma zajlik Európában, azon a gyermekeink és az unokáink jövője múlhat”;

Arra a felvetésre, hogy Gulyás Mártonék azt ígérik, október 23-án nagy balhét csinálnak, ha addig a parlament nem módosítja az általuk elképzelt módon a választási rendszert, Kövér László úgy reagált: „egy mindenféle felhatalmazás nélküli nyikhaj semmilyen ultimátumot nem tud a magyar Országgyűlésnek adni, akár fideszes, akár másmilyen többség van benne”.

(Egyébként Gulyásék nem balhéval fenyegetőztek, hanem polgári engedetlenséget helyeztek kilátásba.)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »