Kövér kizáratta Novákot, de "a jelenlétével nem tudott mit kezdeni"

Kövér László házelnök nem tolerálta, hogy Novák Előd jobbikos képviselő folyamatosan bekiabált az ülésen, ezért kezdeményezte a kizárását a vitából.

Heves volt a vita a parlamentben a kommunisták elszámoltatásáról és Biszku Béla peréről. Kövér László házelnök egy ritkán alkalmazott eszközt is bevetett Novák Előd jobbikos képviselő ellen: kitiltatta a képviselőt a parlamenti vitáról. A jobbikos képviselő ugyanis többször hangosan bekiabált Rétvári Bence Emmi-államtitkár felszólalása közben. Rétvári Gulyás Gergely fideszes képviselő napirend előtti hozzászólására válaszolt, és a kommunisták elszámoltatásáról, a kommunista nyugdíjakról és Biszku Béláról is beszélt. Novák hangosan sérelmezte, hogy nem vonták meg a kommunisták kiemelt nyugdíját, és nem hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat.

A házelnök megelégelte a hangos hozzászólásokat, és egy idő után figyelmeztette Novákot: "viselkedjen úgy, mintha a parlamentben ülne, és nem egy kocsmában!"

Novák azonban nem hagyta abba, az államtitkárnál is hangosabban kiabálva sérelmezte, hogy Biszku és más kommunisták még mindig több százezer forintos nyugdíjat kapnak. Kövér az államtitkári hozzászólás után az új házszabály egyik fegyelmező eszközét vetette be: megszavaztatta a parlamentet Novák kitiltásáról.

Hírdetés

A fideszes képviselők szavazataival (94 igen, 31 nem, 1 tartózkodás) úgy is döntött a parlament, hogy Novákot a mai napon kitiltják az ülésről. Ami azt jelenti, hogy nem szólalhat fel, egyetlen vitánál sem kaphat szót. A házelnök nem vezettette ki a teremből, de felszólította Vona Gábor Jobbik-frakcióvezetőt, hogy intézkedjen Novák távozásáról. Novák végül a teremben maradt a helyén ülve.

Kövér ezt úgy kommentálta: "a képviselő a vitáról van kitiltva, a jelenlétével nem lehet mit kezdeni".

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »