Kövér kipenderítette az RTL Klubot a parlamentből – a Jobbik már nem akarja lerombolni és sóval behinteni a kanális székházát

Kövér kipenderítette az RTL Klubot a parlamentből – a Jobbik már nem akarja lerombolni és sóval behinteni a kanális székházát

Egészen addig nem tudósíthat a kereskedelmi kanális stábja a parlamenti eseményekről, amíg nem garantálják, hogy a jövőben nem szegik meg a parlamenti újságírókat kontrolláló szabályokat – írta Kövér László hivatala. Csütörtökön a stáb megpróbált bejutni Orbán Viktor zárt sajtótájékoztatójára, ahonnan csak a köztévé tudósíthatott, ez tette be a kaput. Az RTL Klub nem kommentálta a döntést.

Nem engedi be a parlamentbe az RTL Klub munkatársait a jövőben Kövér László házelnök, akinek a döntését levélben tudatták a csatorna vezetésével. Kövér egészen addig fenntartja a rendelkezést, amíg az RTL garanciát nem vállal arra, hogy nem fordul elő többé olyan incidens, mint a csütörtöki. Az RTL Klub nem kívánta kommentálni a történteket.

Csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor a Budapestre látogató NATO-főtitkárral, az eseményről csak a közszolgálati tévé tudósíthatott, az ott mégis megjelenő RTL Klub stábját pedig nem engedték be. A miniszterelnök sajtósa, Havasi Bertalan azzal magyarázta a kizárást, hogy az eseményen csak sajtónyilatkozatra került sor, az újságírók nem kérdezhettek.

A házelnök megfogalmazása szerint Litauszky Balázs, Kovács Adrián és Rómer Róbert a plenáris ülésre kapott tudósítási engedélyt, ehhez képest a stáb egy olyan folyosón forgatott, ahová a sajtót nem engedték be, és a területet többszöri felszólításra sem akarták elhagyni, amivel megsértették a 2013-ban hozott törvényt a parlamenti rendről.

Hírdetés

Kövér László úgy gondolja a levél szerint, hogy ez már nem először fordult elő, ezért döntött a végleges kitiltásról.

(HVG – RTL nyomán)

Frissítés: Úgy tűnik, a "XXI. század néppártja" már nem akarja lerombolni és sóval behinteni az RTL Klub székházát

A Fidesz átláthatóságról és sajtószabadságról vallott elveibe tökéletesen illeszkedik az a tegnapi döntés, amelynek értelmében kitiltotta a legnagyobb magyarországi kereskedelmi televízió munkatársait az Országházból – áll a Jobbik sajtóosztályának közleményében. Alább a folytatás.

A Jobbik szerint a törvényhozói munka átláthatósága, valamint a választópolgárok és a képviselők közötti távolság szűkítése közérdek, ezért kiemelten fontos, hogy az újságírók a lehető legnagyobb szabadság birtokában végezhessék munkájukat Magyarország első számú közintézményében. Ezzel szemben a kormánypártok a fideszkorrupció minél "hatékonyabb" működése érdekében – többek között az eltitkolt paksi szerződés, vagy a letelepedési kötvények ügyében is – a lehető legszűkebbre szabják a nyilvánosság hozzáférését a közügyekhez. Az értelmetlenül megszigorított országgyűlési sajtótudósítási rend is kizárólag ezt a célt szolgálja.

A XXI. század néppártjaként biztosítani fogjuk a média munkájának felelősségteljes keretek közötti szabad gyakorlását, átláthatóvá tesszük a törvényalkotási munka minden egyes szakaszát és a közpénzek felhasználását.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »