Kövér intő jelzése Tőkésnek

Kövér intő jelzése Tőkésnek

Szimbolikus látogatással jelezte Kövér László házelnök a Fidesz európai parlamenti frakcióját erősítő Tőkés Lászlónak, hogy nem ért egyet azzal a hadjárattal, amelyet a volt református püspök indított a királyhágómelléki egyházkerület jelenlegi vezetője ellen.

Nem lett volna különösebb hír­értéke annak a nagyvára­di vizitnek, amelyet az Ország­gyű­lés elnöke a Királyhágómelléki Református Egyházkerület elnökségénél tett, ha nem ismerjük az előzményeket. Tőkés László ugyanis a Securitatéval, a román kommunista titkosszolgálattal való együttműködéssel vádolta meg utódját, Csűry Istvánt. Utóbbi az egyetlen jelölt az egyház­kerület október 21-i tisztújító közgyűlésén, így újraválasztásához a püspöki tisztségre nem fér kétség. Hogy a Tőkés László által megfogalmazott vádak ellenére a magyar kormány támogatását is élvezi, azt nemcsak Kövér László csütörtöki nagyváradi látogatása jelzi, hanem Soltész Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának idén júliusi, az egyházkerületnél tett látogatása és Csűry támogatásának hangsúlyozása is. Demonstratív jelentősége van annak is, hogy a házelnököt elkísérte Nagyváradra Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, akinek régóta kifejezetten ellenséges a viszonya Tőkés Lászlóval. A Szász Jenővel szoros baráti viszonyt ápoló Kövér Lászlónak ugyancsak voltak már korábban éles vitái a volt püspökkel. Úgy tudjuk, sértegetésbe torkolló veszekedés is lezajlott a két politikus között.

 A régi szép időkben: Tőkés és Kövér még 2002-ben Fotó: Soós Lajos / MTI  

Hírdetés

A Fidesz európai parlamenti képviselője, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egyben, nemrég brosúrát jelentetett meg azokból a jelentésekből, amelyeket – állítása szerint – Csűry István, az egyházkerület újabb mandátumra pályázó püspöke adott egykor a kommunista politikai rendőrségnek. A kiadvány tartalmazza azt a 2009-es püspökválasztás előtt adott nyilatkozatot is, mely szerint nem volt a román titkosszolgálat munkatársa, s amennyiben bármikor kiderülne, hogy nyilatkozata valótlan, „azonnal és készséggel lemond” a jelöltségről vagy az elnyert tisztségről.

Bár a volt püspök még idén nyáron is a magyar miniszterelnök oldalán ült a hagyományos tusnádfürdői szabadegyetemen, viszonya a fideszes vezetéssel már rég megromlott. Egy 2015. májusi könyvbemutatón az EMNT elnöke azt mondta, „már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját”. A kritika elsősorban a Fidesz-kormány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) partnerivé vált viszonyára vonatkozott. Korábban többnyire konfliktusos volt a Fidesz–RMDSZ-viszony. Hogy ez mára mennyire nincs így, jól jelzi, hogy a kvótareferendum kapcsán az RMDSZ állást foglalt a nemmel szavazás mellett. De ezt mutatja a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Néppárt térvesztése is. Az erdélyi magyarok körében minimális népszerűségnek örvendő formáció a fideszes körök támogatásának elvesztése után az utóbbi időben a Jobbik felé tapogatózik.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »