Kövér házszabályellenesen kitiltotta Novákot, majd átkeresztelték a döntést

Kövér házszabályellenesen kitiltotta Novákot, majd átkeresztelték a döntést

Mint arról tegnap beszámoltunk Kövér László házelnök megtiltotta Novák Elődnek, hogy felszólaljon a Parlamentben, mert hangosan felháborodott a luxusnyugdíjak miatt és lehazugozta a kormányt az egyik államtitkár beszéde közben. Ezután a vita tárgya az volt, hogy Kövér ezt a tiltást az ülésnapra vagy az ülés két hetes időtartamára szavaztatta -e meg a kormánypárti képviselőkkel, utóbbira ugyanis nincs lehetősége. Mi több kiderült, hogy az intézkedés egyébként is házszabályellenes volt.

Így derült ki, hogy a házszabályt nem ismerik a fideszesek

A Jobbik első számú, általános frakcióvezető-helyettese, Farkas Gergely a tegnapi ülésen magyarázta el, miért törvénysértő a két hetes kizárás és miért kezdeményezi a házbizottság összehívását, de az alábbi videón az is hallatszik, amint Lezsák beismerően azt súgja az ülésvezetői tanácsadójának, hogy Kövér sajnos nem arról szavaztatott, amiről a házszabály szerint lehetett volna, s csendben kérdezi a végén: „Megismételtethetem a szavazást?”

A kormánypártok végül belátták, hogy rosszul szavaztak, de a határozat érvénytelenségének kimondása helyett nemes egyszerűséggel utólag megmásították a döntést. Novák Előd ma felszólalhatott. Ezután azonban a Házszabály biztosította egy percet sem adták meg a Jobbik alelnökének ügyrendi javaslata előterjesztésére. Ez azért is tréfás mert Rogán Antal (Fidesz) a mai nap szintén megszegte az ügyrendi felszólalás szigorúbb szabályait és nem technikai, hanem tartalmi megjegyzésben igyekezett a brókerbotrányt a jobbikosokra kenni.

Korábban arról számoltunk be, hogy nem követett el Novák Előd a Jobbik alelnöke politikai hibát akkor, amikor Biszku Béla és kommunista elvtársainak luxusnyugdíjai miatt annyira felháborodott, hogy Rétvári Bence államtitkár felszólalása közben, az ülés közben bekiabálta, hogy a “kormány hazudik”. Mi több Kövér László úgy záratta ki az ellenzéki országgyűlési képviselőt két hétre a parlamenti ülésteremből, hogy még a házszabályi rendelkezéseket sem tartotta be. Minderre maga Novák hívta fel a figyelmet hétfő délutáni sajtótájékoztatóján. Időközben a házbizottság is meghozta döntését.

Novák Előd ezért nem követett el politikai hibát

Az ellenzéki országgyűlési képviselő felidézte, hogy Harrach Péter (KDNP) 2010. 05. 17-én, a jobbikos panaszokra válaszolva úgy fogalmazott:

“a kemény vita, sőt a bekiabálás is parlamenti műfaj. Ezt tudomásul kell venni. A világon mindenhol így zajlik a dolog. Nem szabad megsértődni ezen.”

A Jobbik alelnöke elmondta, hogy frakciója rendszeresen él a bekiabálás eszközével, de nem úgy, hogy obstrukciót kövessen el, vagyis az ülés levezetését, a felszólalások folytatását nem szokta zavarni. Novák szerint a bekiabálásnak most is helye volt, hiszen “égbekiáltó hazugságok és pofátlanságok hangzottak el”.

Kövér László ezért szegte meg a házszabályt

Hírdetés

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény “A tárgyalási rend fenntartása, a fegyelmi jogkör” – című fejezete szerint, ha a képviselő az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsít, az ülést vezető elnök javasolhatja a képviselő kizárását az ülésnap hátralévő részéből, illetve az 51/A. § alkalmazásával a képviselő esedékes tiszteletdíja csökkenthető. A javaslatban meg kell jelölni az intézkedés okát, a megsértett házszabályi rendelkezést is.

Mint ahogy Novák Előd által is hivatkozott jogszabályból megállapítható: egy képviselőt legfeljebb az ülésnap hátralévő részéből lehet kizárni, nem pedig két hétre. Kövér László azonban ezt a büntetést is úgy szavaztatta meg a képviselőkkel, hogy nem jelölte meg az intézkedés okát. Mindezért a Házbizottság rendkívüli ülését kezdeményezte Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, ezt Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke jelentette be, Novák pedig abban bízik, hogy még a mai napon, ismét felszólalhat a Parlamentben.

Sneider rávilágított arra, hogy több más képviselő bekiabált a mai napon is, ezért Kövér nyilvánvalóan kettős mércét alkalmaz. Kövér kiskirálysága nem először használ vitatható eszközöket. Novák Előd jelezte, hogy hiába zárták ki, élni kíván felszólalási jogával. Novák kizárásáról 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással szavazott a parlament.

Ezért háborodott fel Novák Előd

Novák Előd több minden miatt háborodott fel egyszerre. Elsőként Gulyás Gergely szavain, aki arról beszélt, hogy milyen fájó az, hogy a Zétényi–Takács-féle igazságtételi törvényt az Alkotmánybíróság elkaszálta. Hiszen az első ciklusban ezt a javaslatot a Fidesz is ellenezte.

Másodjára az bosszantotta fel Novák Elődöt, hogy Rétvári Bence “nem szégyellte azt állítani, hogy a Fidesz-KDNP-kormány eltörölte a kommunista luxusnyugdíjakat.” Novák szerint ez az állítás több sebből vérzik. Mint a képviselő elmondta: nem a kormány, hanem  Wittner Mária (Fidesz-KDNP) és a jobbikosok javasolták azt, hogy legalább a kommunista kitüntetések után járó nyugdíjpótlékok legyenek eltörölve. Ez a törvény azonban, Navracsics Tibor beavatkozása után, lebutított formában lépett hatályba, és csak az érintettek tizedénél vontak meg erkölcstelen jogosultságokat. Novák Előd értesülései szerint Biszku Béla havi szinten mindössze néhány ezer forinttal rövidült meg, de az egyszeri nyugdíjcsökkentést, az évi nyugdíjemelés mértéke szinte láthatatlanná teszi.

Mindezzel szemben a jobbikos megoldási javaslat – lengyel mintára – több ezer embert, évi több milliárd forintnyi nyugdíjat érintene.

Novák Előd jelezte, hogy hiába zárták ki, élni kíván felszólalási jogával. Novák Előd kizárásáról 94 igen, 31 nem és 1 tartózkodással szavazott a parlament.

Így döntött a házbizottság

A parlament igazságügyi bizottságához fordulhat a Jobbik, ha vitatja Novák Előd kizárásának jogszerűségét – ezt hétfői ülésén állapította meg a házbizottság. Saját elmondása szerint azt kiabálta, hogy

„hazudik a kormány és Biszku Bélának több százezres nyugdíja van továbbra is”.

A Jobbik azt kifogásolta, hogy a házelnök a szavazás elrendelésekor háromszor is az ülés szót mondta, ami két hetes időszakot jelent, s ennyi időre az Országgyűlésről szóló törvény szerint nem lehetne kizárni a képviselőt. 

Azt is szóvá tették, hogy Kövér László nem ismertette azt a paragrafust, amely alapján el kíván járni.

Az ügyben hétfő este ült össze a házbizottság, amelyről távozóban a fideszes Balla György szabályszerűnek minősítette a parlament döntését és úgy fogalmazott: „nem állna elő ilyen helyzet, ha Novák képviselő úr megtanulna viselkedni”. Az LMP-s Schiffer András azt mondta: egy dolog, hogy kifogásolható Novák Előd magatartása, de jó lenne, ha egyenlő mércével mérne az ülésvezetés. A jobbikos Farkas Gergely továbbra is úgy vélte, hogy érvénytelen volt a szavazás és tudatta, hogy megteszik a következő lépést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »