Kövér: Hatalmas küzdelem zajlik az európai emlékezet és felejtés erői között

Bátor tett emlékparkot építve dacolni egy olyan korszellemmel, amely a felejtés érdekében dolgozik – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Kétpón, a Történelmi Magyarország Emlékpark átadási ünnepségén.

Kövér László a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen azt is hangsúlyozta: bölcs tett a történelmi Magyarországról elnevezni az emlékparkot egy olyan korban, amelyben sokan azt szeretnék, hogy a nemzetállamok léte, így Magyarországé is véget érjen.

Az Európai Unió határai között és Magyarországon is hatalmas küzdelem zajlik az európai emlékezet és felejtés erői között – mondta. Hozzáfűzte, elismerésre méltó, hogy Kétpó közössége az emlékezés pártjára állt.

Hírdetés

A tett nagysága a lélek nagyságát mutatja- idézte Bem József szavait. Kétpón a Történelmi Magyarország Emlékpark megvalósítása azt mutatja, hogy az ott élők kis közössége nagy lélekkel bír – tette hozzá.

Keresztes Péter Pál, Kétpó polgármestere (Fidesz-KDNP) az ünnepségen elmondta: Kétpó, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye legrégebbi településeinek egyike, mindig is nagy hangsúlyt fektetett a hagyományok ápolására, továbbadására. A kétpóiak Ond vezér törzsének leszármazottai, a történelem során sokszor kerültek nehéz helyzetbe, de mindig talpra álltak – mondta.

Az emlékparkban Czupp Pál fafaragó népi iparművész alkotásait, a  hét honfoglaló vezért, illetve Árpád és Attila szobrait helyezték el. Emellett kövekből rakták ki a történelmi Magyarország térképét. A Szent Korona hiteles másolatát is megtekinthette az ünnepség mintegy kétszáz résztvevője a községházán, ahonnan látványos ostormenet indult az emlékpark avatására.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »