Kövér elvtárs megint túljátssza a szerepét: az ügyészség sem lát kivetnivalót a cigánybűnözés szó használatában

Kövér elvtárs megint túljátssza a szerepét: az ügyészség sem lát kivetnivalót a cigánybűnözés szó használatában

Be sem idézte meghallgatásra a Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Mi Hazánk politikusait, akiket a "Roma Parlament" képviselője jelentett fel közösség elleni gyűlöletre uszítás vádjával, hanem bűncselekmény hiányában elutasította a beadványt február elsején. Ez ellen nyújtott be ma panaszt Áládár.

Horváth Aladár, a Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom képviseletében még múlt év augusztusában, illetve szeptember elején tett feljelentést Toroczkai László, Novák Előd és Dúró Dóra, a Mi Hazánk három parlamenti képviselője ellen közösség elleni uszítás gyanújával.

Mint emlékezetes, tavaly május 22-én Novák Előd parlamenti interpellációja közben "a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt", amiért a házelnök 5 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta (az összeget tiszteletdíjából az Országgyűlés Hivatala automatikusan le is vonta).

Dúró Dóra erőforrásék népességrobbanása alapján arra mutatott rá, hogy 20 év múlva többségben lehetnek a cigányok. Ezzel – Horváth szerint – "a cigány gyerekeket kizárta a magyar társadalomból, megfosztva őket magyarságuktól".

A Mi Hazánk tavaly augusztus végén tüntetett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézet előtt, "összefüggést tételezve egyes gyilkosságok és az elkövetők származása között". (Minden alap nélkül, természetesen… – a szerk.) Itt Toroczkai László a büntetőtörvénykönyv szigorítása mellett azt is javasolta, hogy augusztus 29-e legyen a cigánybűnözés áldozatainak emléknapja.

A cigány szervezet ma beadott panaszának a lényege, hogy a nyomozó hatóság több, általuk közölt "bizonyítékot" nem vizsgált. Nem vizsgálta például, hogy gyűlöletre uszítanak-e a hivatkozott beszédek. A Btk. 332. §. indokolása kiemeli, hogy "a törvény szerinti gyűlöletre uszítás […] nem jelenti egyértelműen az erőszak közvetlen veszélyét, illetve az erőszakos jellegű konkrét sérelem reális lehetőségét, ez utóbbit a törvény az »erőszakra uszít« fordulattal fedi le".

Horváth Aladár szerint annak megállapítására is szükséges lett volna, hogy a vizsgált és a meg nem vizsgált beszédek hatottak-e a beszédeket hallgatókra, illetve a szélesebb nyilvánosságra. Inspirálhatta-e például a Magyar Önvédelmi Mozgalom 2023. szeptember 14-i rendteremtési akciójának megszervezését Polgáron.

Az a problémánk, hogy az ügyészség nem foglal állást a cigánybűnözés kifejezés önmagában is uszító tartalma és használata kérdéskörében. Álláspontom szerint ez a fogalom alkotmány- és közösségsértő, a társadalmi előítéletekre és gyűlölködésre kifejtett hatása különösen a Toroczkaiék által gyakorolt politikai kommunikációban, illetve ennek kontextusában hatványozott veszélyt jelent. Túlnépesedésről beszélnek, parazitákról, halálbüntetésről, likvidálásról beszélnek. Az Alaptörvény az emberi méltóságot és a szabad identitás választást védelmező passzusait is megsérti ez a fajta cigányozás.

Horváth Aladár szerint a 2023. augusztus 15-ei békéscsabai hotel előtt késelő bűnelkövető nem is cigány volt, a Mi Hazánk politikusa egyikük lecigányozásával mégis egyfajta faji pszichózist teremtett, a cigány etnikummal megbélyegzett bűnözőt szembeállítva a többségi társadalommal.

Az ügyészségi panaszbeadványra reagálva a Mi Hazánk azt közölte, hogy Horváth Aladár az, aki több más "jogvédő" társához – például Száva Vincéhez – hasonlóan folyamatosan hergeli, uszítja a cigányságot. A Mi Hazánk politikusai továbbra is ki fogják mondani, amit gondolnak, és továbbra is fenntartják kezdeményezésüket a cigánybűnözés áldozatainak emléknapjáról. Azt is hozzátették, hogy ezek miatt nyugodtan tehet panaszt Horváth Aladár.

(Index korrigálva)

Hírdetés

Korábban írtuk:

Nagykoalíciós összefogással ötmilliós büntetés Novák Elődnek a cigánybűnözés említése miatt

Cigánybűnözés a Kádár-korszakban – nagyon is volt, és nevén is nevezték

Betiltották a cigánybűnözés szót az Országgyűlésben

A cigánybűnözés nevén nevezése "sérti az Országgyűlés tekintélyét" – Kövér letiltatta a Mi Hazánk javaslatát

Újságcím 1971-ből – korabeli lap bizonyítja, hogy Kövér elvtárs még az akkori komcsiknál is nagyobb cenzor

"Hogyan lop a cigány?" – Egy tanulságos csendőrségi kézikönyv 1897-ből

Orvosi jótanács ’44-ből: Ne érintkezzék cigányokkal, sőt, hangoztassa, hogy ezt a problémát előbb-utóbb meg kell oldani!

"A cigánynak jó tulajdonsága nincs" – kiváló jellemrajz egy csendőrfüzetből

Régi szép idők: általános cigányrazzia Vas megyében, fürdetés és fertőtlenítés

"Két újabb lövés, két újabb halott [czigány]" – 1910-es, szívmelengető csendőrségi beszámoló

Időszerű csendőrségi szabályzat a cigányokkal való bánásmódról

’50-es évek: külön személyi igazolványuk volt a "beilleszkedésre képtelen cigányoknak"

"A cigányok nagy része lop, kéreget, öl, rabol" – még a kommunisták is ki merték mondani, amit Orbánék nem


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »