Kovács Béla mentelmi joga felfüggesztésre kerül – ennek a Jobbik örül a legjobban

Kovács Béla mentelmi joga felfüggesztésre kerül – ennek a Jobbik örül a legjobban

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint az Európai Parlament Jogi Bizottságának már régen javasolnia kellett volna Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését – áll a párt által kiadott közleményben, amelyben a Jobbik üdvözölte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését. Pontosabban az erről szóló bizottsági javaslatot.

Kovács Béla többször is jelezte a bizottságnak valamint a széles közvéleménynek, hogy nem kíván élni a mentelmi jogával és hogy annak felfüggesztését ő maga kéri. Ez a Jobbikban egyébként is alapvető gyakorlat, párt a mentelmi jogot eltörölné, a többi párttól eltérően soha nem bújik ezen intézmény mögé.

Hírdetés

Az ellenzéki párt közleménye szerint a Jobbik az eljárás minden szakaszában, minősített adatok hiányában már a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén is teljes nyilvánosságot és átláthatóságot követelt az ügyben, amelyet a fideszes többség a mai napig akadályoz. A vélt bizonyítékokat még mindig nem ismerjük, csak a sajtóba kiszivárgott, többször módosított vádakat.

Másfél év után született meg végre a bizottsági döntés, bízzunk benne, hogy az Európai Parlament gyorsabban dönt, és mihamarabb kiderül az igazság, Kovács Béla pedig végre tisztázni tudja magát a független magyar bíróság előtt.

Hétfőn elfogadta az Európai Parlament Jogi Bizottsága a Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő ügyében született jelentést, amely a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamenti plénumnak. A kérdésben a végső szót várhatóan az október 14-i brüsszeli plenáris ülésen vita nélkül mondja ki a parlament.

Kovács Béla több nyilatkozatban cáfolta a kémkedés vádját. Korábban a Fidesz többszöri kérésre sem tudta felfogni, hogy a mentelmi jog felfüggesztése nem a képviselő hatásköre, arról saját maga nem mondhat le csak az Európai Parlament hozzájárulásával.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »