Kovács 80, Brezsnyev 114

Kovács 80, Brezsnyev 114

A volt külügyminiszter szerint Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Kovács László a Magyar Hangnak adott interjút, amelyet az Index is szemlézett. A terjedelmes cikkben sok erős állítás elhangzott.
„Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást” – mondta az idén 80 éves egykori politikus. Hozzátette: a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni, viszont az MSZP ideológiai hátteréhez elengedhetetlen volt Kádár külpolitikai nyitása.

Kovács felidézte a kilencvenes éveket is, amikor felmerült a neve a miniszterelnök-jelöltek körében. „Nem akartam éjjelente nyugtatókkal és altatókkal a tenyeremben az ágyam szélén ülni és azon vívódni, melyik területtől vegyünk el forrást, hogy egy másik területen kicsit jobb legyen” – emlékezett vissza a Horn és a Medgyessy kormány külügyminisztere.

Hírdetés

A jelenről szólva kifejtette, a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül, ezzel együtt dicsérte a kormány diplomáciai lépéseit is.

„Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság” – mondta, majd egy személyes példát is említ erre. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.

Kovács László: Kádár János segítette a rendszerváltást

(Index)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »