Kötelező tantárgy lehet az iskolákban a környezetvédelem

Kötelező tantárgy lehet az iskolákban a környezetvédelem

A nem megújuló energiaforrások folyamatos csökkenése, a környezet romló állapota és a globális felmelegedés egyre nagyobb mértéket öltenek, emiatt az iskolaügyi miniszter, Branislav Gröhling (SaS), rendkívül fontosnak tartja, hogy ezekkel a témákkal már a gyerekkorban foglalkozzanak.

Mostanáig az iskolákon állt, milyen mértékben foglalkoznak környezetvédelemmel kapcsolatos témákkal. A klímaválsággal kapcsolatos témákkal a földrajz-, a polgári nevelés- és biológiaórákon fognak foglalkozni.

A gyerekek a környezetvédelemről nem tanulni fognak, hanem aktívan részt venni a problémák megoldásában” – mondja Branislav Gröhling, aki a magolás helyett inkább az élmények általi tanulásban hisz. Így a tanulók nemcsak az osztálytermekben fognak megismerkedni a problémákkal, hanem az életben is tudják majd hasznosítani a megszerzett tudást.

Hírdetés

Ez egy módja annak, hogy a fiatal generáció tagjai aktív polgárokká váljanak, és tudatosítsák, hogy a tetteikkel nagy hatással lehetnek a környezetre, és a jövőre, amiben élni fogunk” – teszi hozzá Gröhling.

Az új tanterv része a diákok közötti vita is a környezetvédelmi témák kapcsán. „Fontos, hogy a diákok ne csak elsajátítsák a tudást az aktuális környezetvédelmi problémák kapcsán, hanem hogy globális viszonylatban is megértsék azt” – mondja Miroslava Hapalová, az  Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) elnöke.

(pluska.sk, cszs)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »