Kötelező oltás – törik a fejüket az önkormányzatok

Kötelező oltás – törik a fejüket az önkormányzatok

A múlt hét végén megjelent magyar kormányrendelet szerint az önkormányzatoknak maguknak kell eldönteniük, hogy a munkavállalóiknál kötelezővé teszik-e a koronavírus-oltás felvételét. Az ünnepek utáni első munkanapon mindenki ezzel a kérdéssel kezdett, döntés azonban alig valahol született, mert egyáltalán nem könnyű hiba nélkül határozni.

A Győri Új Szó Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetőit kérdezte arról, hogy kötelezővé teszik-e náluk az oltást? A felvetés mindenhol ugyanaz volt, a különbség a városok, falvak méretében adódott, s mint kiderült, ez egyáltalán nem mellékszál a történetben.

Győrben Dézsi Csaba András polgármester azt válaszolta portálunk magyarországi tudósítójának, hogy a kérdés „döntés előkészítési stádiumban van.” Hozzátette azt is, hogy „gyorsan szoktam dönteni, itt azonban bekérettem minden papírt, most azokat vizsgálják a szakemberek.

A hét végére szerintem megszületik a döntés.”

Hírdetés

Hasonlóképpen a Győrnél egy léptékkel kisebb Pannonhalmán is kivárnak, nem született egyelőre határozat.

Győrújfalu lényegesen könnyebb helyzetben van, mondta Nagy Imre Attila, ugyanis „a hivatal valamennyi dolgozója be van oltva; áprilisban a kormányhivatallal közösen szerveztünk oltási akciót, s ezen mindenki önként részt vett.” A Győr melletti falu polgármesetere ugyanakkor hangsúlyozta: „Jelen pillanatban nem tervezünk tagfelvételt a hivatalba, de ha a jövőben új munkatársunk érkezik, attól el fogom várni az oltást.”

 

A kistelepülések vakarják igazán a fejüket, s hogy miért, azt Nagy Beáta gyömörei polgármester pontosan leírja: „Mi közös hivatalt működtetünk Szerecsennyel, a óvodai társulásban pedig hárman vagyunk: Gyömöre, Szerecseny és Kajárpéc. Ilyenkor kinek a szava a döntő? A fenntartóé vagy a munkáltatóé? Nem tudjuk, így pedig elképzelhető, hogy ha mondjuk mi úgy döntenénk, hogy kötelezővé tesszük az oltást, de Szerecseny nem – vagy fordítva -, akkor a hivatalban dolgozók fele ebbe, a másik pedig abba a csoportba tartozik majd? Nem tudjuk, mi és hogyan vonatkozik ránk, ráadásul mi csak ketten – illetve hárman – vagyunk, szomszédos gesztorságban hat település adja a közös hivatalt. Ők vajon hogy döntenek majd? Az én részemről a többségi határozatot tartom a legegészségesebb megoldásnak, de egyáltalán nem örülök, hogy ezt a felelősséget ránk pakolták.”


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »