Kötelező eCall a gépkocsikban

Kötelező eCall a gépkocsikban

Kötelező eCall a gépkocsikban 2017. december 19., kedd – 07:32 Demecs Péter2017. 12. 19., k – 07:32 Közélet Autó-motor Friss ikon Off Törzs

Még 2014 nyár elején hagyták jóvá azt az irányelvet, amely jövő évtől kötelezővé teszi az autókban a segélyhívót. Az eCall egy önálló berendezés, amelyet a gépkocsik műszerfalának középső részébe szerelnek olyan helyre, amely a súlyosabb közúti balesetek során is sértetlen marad. Az eCall a gépkocsi elektronikai berendezéseitől teljesen függetlenül működik, s nemcsak a mobiltelefonok hálózatában (GSM) képes kommunikálni, hanem a GPS és Galileo navigációs rendszerek adatait is fogadja.

Riasztja a mentőket
Az eCall önállóan, automatikusan is tudja riasztani a mentőket, ám a gépjármű utasai is aktiválhatják egy piros S.O.S. gomb megnyomásával. Ahhoz, hogy elkerüljék a rendszer véletlenszerű aktiválását, a gombot hosszabb ideig, néhány másodpercig kell lenyomni ahhoz, hogy kihívja a mentőket.

A rendszer olyan súlyos közúti balesetek után aktiválódik önállóan, amikor az autóban utazók súlyos sérüléseket szenvedtek és képtelenek önállóan segítséget hívni. Az eCall több mutatót vesz figyelembe. Elsősorban érzékeli a hirtelen sebességváltozást, a gyors fékezést, a légzsákok aktiválását és a biztonsági övekre nehezedő nyomást, ez utóbbinak köszönhetően azt is felismeri, hány ember ül az autóban – feltéve, ha minden utasnak be van kapcsolva a biztonsági öve.

Ha a rendszert az utasok aktiválják a piros gombbal, az eCall automatikusan a 112-es telefonszámot hívja. Az automatikus aktiválásnál a rendszer egy központba küldi z adatokat, ahonnan automatikusan tovább küldik az illetékes ország integrált gyorsmentőszolgálatának. A mentők megkapják a baleset helyszínének GPS-koordinátáit, azt, hogy hány ember tartózkodik a gépkocsiban s milyen súlyos baleset történt, mennyire rongálódott meg a gépkocsi és azt is, az út melyik irányában történt a baleset – ez utóbbi főként az autópályákon történt karamboloknál rendkívül fontos adat. A mentők az információkat a baleset pillanatától számított 14–17 másodpercen belül kapják meg. A kommunikációt egy egyedülálló, úgynevezett alvó SIM-kártya teszi lehetővé. Ez ugyanis csak szükség esetén aktiválódik.

Hírdetés

Már mos is elérhető
Az eCall önmagában nem számít újdonságnak, már jelenleg gyakorlatilag minden ismert márkában elérhető, ám nem minden modellben. Az unió új szabályozása jövő év áprilisától teszi kötelezővé a gépkocsikban, s az autógyártók emiatt nem tervezik megemelni a gépkocsik árát.

A felmérések szerint az unióban mintegy 160 milliárd euró kárt okoznak a közúti balesetek, és ez a szám akár 26 milliárddal csökkenhetne, ha minden autóban volna ilyen segélyhívó. Ennél is többet jelenthet azonban, hogy a segítség gyors megérkezésének köszönhetően több ezer ember életét lehet majd megmenteni.

Bevezető Pozsony |

Minden, az Európai Unió területén 2018. március 31-e után forgalomba helyezett személyautóban és kisteherautóban kötelező lesz az úgynevezett eCall-rendszer, tehát az automata segélyhívó. A becslések szerint több ezer emberéletet is megmenthet a mentőszolgálat azonnali kiérkezésének köszönhetően. A rendszer nem fogja megemelni a gépkocsik árát.

Címkék eCall Európai Unió közlekedés Település / hely Pozsony (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, „script”, „facebook-jssdk”)); Rovatoldalon kiemelt Nem kiemelt


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »