Kötelezettségszegési eljárást indítanak a Stop Soros miatt

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság az úgynevezett Stop Soros törvény miatt – írja a Népszava.

A grémium szerint a jogszabálycsomag uniós eljárásokba ütközik, ezért első lépésben felszólító levélben kér választ a magyar kormánytól. Emellett a Bizottság bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást.

Hírdetés

Frans Timmermans, a bizottság alelnöke múlt hónapban beszélt arról, hogy „lehetnek problémák” a jogszabállyal. Azóta már az Európa Tanács neves alkotmányjogászaiból álló testülete is a Stop Soros hatályon kívül helyezését javasolta.

A Velencei Bizottság rámutatott, hogy egy 2002-es európai uniós irányelv pontosan meghatározza, hogyan lehet büntetőjogi eszközökkel megelőzni, illetve kezelni az engedély nélküli határátlépést, tranzitálást és tartózkodást egy tagállam területén. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és "igazságtalanul" büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül – állította a Velencei Bizottság.

(ATV nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »