Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – a nap hírei

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen – a nap hírei

A konzervatív és keresztény értékek bástyájának tartja Magyarországot Európában a miniszterelnök. Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az uniós csalásellenes szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt. Elhunyt Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző.

Magyarország a konzervatív és keresztény értékek bástyája Európában – jelentette ki a miniszterelnök az Alapjogokért Központ és az Amerikai Konzervatív Unió közösen megrendezett konferenciáján. Orbán Viktor 5. kormányzati ciklusa kezdetén azt mondta: a győzelem feltétele, a legjobbnak lenni. A miniszterelnök 12 pontban foglalta össze a siker receptjét. A többi között hangsúlyozta: saját szabályok szerint kell játszani, mert aki nem így tesz, az bizonyosan veszít. Orbán Viktor sorsdöntőnek nevezte a 2024-es évet, amikor az Egyesült Államokban elnök- és kongresszusi választások, Európában pedig európai parlamenti választások lesznek.

A kormány folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetés hiánya 4,9 százalékra csökkenhet az idei év végére, az államadósság rátája pedig 76,1 százalékra mérséklődhet – mondta pénzügyminiszter-jelölt az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtti mai meghallgatásán. Varga Mihály kiemelte: az infláció és az energiaárak emelkedése, továbbá a háború miatti szankciók hatására jelentősen megváltozott a gazdasági környezet a költségvetés tervezéséhez képest, így a hiánycél tartása érdekében módosítások szükségesek.

A menekültek befogadásáról, a civilügyekről, a jövőben is a tárcához tartozó Modern Városok Programról és Magyar Falu programról beszélt parlamenti bizottsági meghallgatásán a Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt. Gulyás Gergely kijelentette: megszorítások nem lesznek, a költségvetési egyensúly helyreállítására lehet szükség. Gulyás Gergely bejelentette: Fürjes Balázs lesz a tárca parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese.

Az építési és beruházási minisztérium célja, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat – emelte ki Lázár János miniszter-jelölti meghallgatásán. A gazdasági bizottság előtt azt mondta, hogy országépítési minisztérium létrehozására kérte fel a miniszterelnök, további célok között említette, hogy az ország képe ne legyen rosszabb, mint Ausztriáé, továbbá, hogy mindent magyar építészek tervezzenek és magyar vállalatok építsenek.

Új ágazatok erősítését is célul tűzték ki a következő 10 év iparpolitikájában – mondta miniszterjelölti meghallgatásán Palkovics László. A technológiáért és iparért felelős miniszter-jelölt szerint nem igaz az az állítás, hogy Magyarország összeszerelőüzem. Fontosnak nevezte, hogy a Covid-járvány után az egészségipari kapacitás is jelentősen növekedjen. A tárca előtt álló közvetlen feladatok között említette, a csődvédelmet kért Tungsram munkavállalóinak segítését és az Ukrajnából érkezők elhelyezkedésének támogatását.

Hírdetés

Kétéves versenyképességi programot javasol az új kormánynak a megbomlott egyensúly visszaállításához a jegybank. A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 12 pillérét és 144 javaslatát egy hónapja kapta meg a miniszterelnök – mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György kiemelte: a képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország, mert megbomlott a költségvetés egyensúlya, fenntarthatatlan az államadósság szintje és emelkedő hiányt mutat a folyó fizetési mérleg.

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen az uniós csalásellenes szabályok alkalmazásának elmulasztása miatt. Magyarország mellett Észtország, Málta és Hollandia is kapott figyelmeztető levelet, mert nem ültette át megfelelően az Európai Unió pénzügyi érdekeit érintő, csalás elleni büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló közösségi szabályokat. Az érintett országoknak két hónap áll rendelkezésre a válaszadásra. A Miniszterelnökség szerint a felvetett kérdések jogtechnikai jellegűek és az értelmezési kérdések szakértői szinten rendezhetők.

Az alultápláltak hatvan százaléka konfliktusövezetekben él – hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára a Biztonsági Tanács élelmiszerhiánnyal foglalkozó ülésén. António Guterres New Yorkban úgy fogalmazott: közvetlen összefüggés áll fenn az éhínségek és a fegyveres konfliktusok között. Felszólította az ENSZ BT-t, hogy hatékonyabb intézkedésekkel lépjen fel a konfliktusok, s ezzel az éhezők drasztikusan megnövekedett száma ellen. A tanácskozásokon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz.

Jóváhagyta az ukrán exportra kivetett valamennyi uniós vám felfüggesztését egy évre az Európai Parlament. Az intézkedéssel az Európai Unió egy évre teljes mértékben felfüggeszti az ipari termékekre kivetett importvámokat, a gyümölcs- és zöldségfélékre kivetett behozatali vámokat, valamint az acélexportra kivetett uniós dömpingellenes és importvámot, és minden vonatkozó védintézkedést.. Az intézkedést még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Támogatást vár az uniós háztartásoknak és a vállalatoknak az Európai Parlament Oroszország Ukrajna elleni háborújának negatív hatásai miatt. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja szerint a dokumentumban az EP baloldali többsége az Oroszországból érkező teljes olaj-, gáz- és nukleárisfűtőanyag-behozatal leállítását követeli, de ezt a Fidesz EP frakciója nem támogatja.

Finnország és Svédország belépésével a NATO erősebbé válik – jelentette ki az amerikai elnök. Joe Biden a Fehér Házban fogadta Sauli Niinistö finn elnököt és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt. Joe Biden jelezte, hogy kormányzata hamarosan a kongresszus elé terjeszti támogató javaslatát, hogy amint a NATO-ban megszületik a döntés, az amerikai törvényhozás gyorsan jóváhagyhassa.

Elhunyt Vangelis Oscar-díjas görög zeneszerző, a Tűzszekerek és a Szárnyas fejvadász című filmek zenéjének komponistája. Az eddigi közlések szerint a 79 éves zeneszerző kedden halt meg. Vangelis 1981-ben, a Tűzszekerek című film zenéjéért kapta meg a filmes világ legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »