Koszovó tehet keresztbe az ukrán-szlovák barátságnak?

Koszovó tehet keresztbe az ukrán-szlovák barátságnak?

Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő határozattervezetet nyújtott be a kijevi képviselőházba, miszerint Ukrajna ismerje el Koszovó függetlenségét. A beadvány sorsáról és a szuverenitás megerősítéséről Zelenszkij elnök dönt, mivel neki van többsége a parlamentben. 

Nincs ebben nagy meglepetés, mert a szerbek köztudottan oroszbarátok, a koszovói albánok pedig nem ápolnak a szerbekkel túl meghitt barátságot, ezért nem véletlen, hogy az ukránok a koszovóiakkal szolidárisak, és fenyegetőleg lépnek fel a szerbekkel szemben. Az ukrán parlamenti képviselő egy interjúban úgy fogalmazott, hogy Szerbia Putyin trójai falova, és Koszovót mindenképpen támogatni kell, akár fegyverrel is. Terebélyesedik a harcikedv!  

Tehát Ukrajna valószínűleg el fogja ismerni Koszovó függetlenségét! Mit fog tenni ebben a helyzetben Szlovákia? Feladja eddigi határozott állásfoglalását Koszovó függetlenségével szemben, és vakon követni fogja az új nagytestvér külpolitikai lépését, vagy pedig konfrontálódik az ukránokkal és kitart Koszovó el nem ismerése mellett?

Az is könnyen előfordulhat, hogy a szlovák külügy alibista módon nagyot fog hallgatni ebben a számára kellemetlen ügyben, mintha mi sem történt volna. Még az is meglehet, hogy Koszovó elismerésével szembeni szlovákiai elutasítás fenntartását egy újabb nagyszabású szlovák katonai szállítmánnyal igyekszik majd kárpótolni, hogy befogják az ukránok éhes száját. Nehogy szó érje a „gyümölcsöző” és megbonthatatlan ukrán-szlovák testvériséget, nehogy VolodymyrZelenszkyj összevonja a szemöldökét, ha kisországunkat említi meg valahol! Bár ez a lépés lehet egy ukrán öngól is, mert ha elismerik Koszovó függetlenségét, akkor ezzel igazolják azt, ami a Krímen vagy Donbaszban történik.

Hírdetés

De miért is okoz gondot Szlovákiának Koszovó függetlenségének elismerése? 2008-ban Fico akkori szlovák kormányfő Koszovó függetlenségével kapcsolatban kijelentette, hogy „az nem úgy működik, hogy csak kikiáltják egy ország függetlenségét anélkül, hogy ehhez a nemzetközi közösség hozzászólna”. A szlovák diplomácia az akkori ellenzékkel egy húron pendülve elsőként nyilvánította ki az uniós államok közül, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét…

Berényi József akkor úgy nyilatkozott, hogy elhamarkodottan mondott véleményt a szlovák diplomácia, és ez a döntés abból a fantazmagóriából indul ki, hogy Koszovó függetlenedése olyan folyamatokat indíthat el, melyek Dél-Szlovákia elszakadásához vezethetnek.

Az akkori külügyminiszter, Ján Kubiš pedig kijelentette, hogy Szlovákia elutasítja minden elképzelhető csoport, párt vagy mozgalom autonómiatörekvését, és ez a jövőben sem lesz másképp. Ez utóbbiban igaza volt Kubišnak, hiszen kormányra kerülve az akkori ellenzék folytatja a 2008-ban megfogalmazott törekvést: Korčok és Klus alatt sem működik másképp a szlovák külpolitika. Hamarabb lesz autonómiájuk a Szlovákiába települt vietnamiaknak (vagy ukránoknak), mint a szülőföldjükön élő magyaroknak.

Nos, erős ukrán hátszélben milyen lesz most a szlovák külügy reagálása? Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselő átadta a Koszovó függetlenségének elismeréséről szóló határozattervezetet az ukrán képviselőháznak – írja a V4NA. Ukrajna a nyugati értékeket osztja és mindenhol a demokrácia megerősítését támogatja (sic!). Ezt írta Twitter bejegyzésében az ukrán politikus, aki egyben abbéli reményét is kifejezte, hogy minél előbb sor kerül Koszovó szuverenitásának megerősítésére.

Viszont nagy bajban lehet Szlovákia, ha ez most nyugati érdek….


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »