Koszovó saját hadsereget szeretne, de az ott élő szerbek miatt nincs rá sok esélyük

A koszovói parlament csütörtökön elfogadta mindazokat a törvényjavaslatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a helyi fegyveres erőket hadsereggé alakítsák át – jelentette a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

A cikkben azt írják: a most megszavazott javaslatok a koszovói kormánytól származtak. A képviselők előbb arról szavaztak, hogy a biztonsági erőkért felelős minisztériumot védelmi minisztériummá nevezzék át, majd döntöttek a tárca hatásköreiről is. A vita a módosító indítványokkal folytatódik. A kisebbségi szerb képviselők a szavazás idejére kivonultak a teremből, ugyanis hevesen tiltakoznak az ellen, hogy önálló hadsereget hozzanak létre azon a területen, amelyet Szerbia még mindig a sajátjának tekint.

Ahhoz, hogy a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakuljanak, alkotmánymódosításra lenne szükség, ezt azonban a kisebbségi szerb politikusok eddig ellenezték, támogatásuk nélkül viszont nincs meg az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados többség a parlamentben. Ezért a kormány most azt kezdeményezte, hogy a létező biztonsági erők hatáskörét bővítsék ki, a törvényjavaslatok megszavazásához pedig elegendő az egyszerű többség is.

Hírdetés

Rustem Berisha, a biztonsági erőkért felelős miniszter leszögezte: a csütörtökön tárgyalt törvényjavaslatok összhangban vannak az alkotmánnyal.

Ramush Haradinaj miniszterelnök a múlt hónapban kijelentette: a hadsereg létrehozására tett lépések mindegyikét egyeztetik NATO-beli stratégiai partnereikkel, főként az Egyesült Államokkal. „Koszovó fegyveres, professzionális, többnemzetiségű és inkluzív erőt épít ki, amelynek alapját a NATO-standardok képezik” – írta akkor a kormányfő a közösségi oldalán.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban ezt azóta sem hajlandó elismerni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »