„Köszönöm szépen, Orbán Viktor, hogy ezt csináltad”

„Köszönöm szépen, Orbán Viktor, hogy ezt csináltad”

Megszűnik a nyugdíjaskedvezményes szemétszállítási díj Szegeden. A szemétszállító cég állami kézbe kerülése után az önkormányzatnak már nincs lehetősége ötven százalékos engedményt adni a nyugdíjasoknak. Az érintettek kérhetnek kisebb kukát, de azt is nekik kell megvenniük.

Napok óta hosszú sor van a szegedi szemétszállító cég irodája előtt. A cég április 1-jei államosítása miatt a nyugdíjasoknak új szerződéseket kell kötniük. A tarifa változik, mert az eddigi önkormányzati nyugdíjaskedvezmény megszűnik.

„Mélységesen felháborítónak tartom. Köszönöm szépen, Orbán Viktor, hogy ezt csináltad, meg a társaság. Ők meg rakják el a milliárdokat. A férjemnek 310 forinttal fog emelkedni a nyugdíja, nekem 475 forinttal. Hát majd elküldöm a pénzt Orbán úrnak az irodájába, és törölje ki vele a fenekét!” Az egyik nyugdíjas kiszámolta, hogy hiába nő 800 forinttal kettőjük nyugdíja, a szemétszállításért havonta 500 forinttal fizetnek többet.

Mások arra panaszkodnak, hogy több ezer forintért új kukát is kell venniük.

– 110 literes kukánk van. Nemrég csipezték, kódszámmal látták el, most azt mondja a hölgy, hogy  vegyünk 80 literes kukát. Hétezer-valamennyi darabja.

Hírdetés

– Mi lesz a régivel?
– Ezt nem tudom. Azt mondta, arra használjam, amire akarom.

A nyugdíjasoknak a szegedi önkormányzat eddig ötvenszázalékos kedvezményt biztosított, ez most megszűnik, így hiába lesz ugyanannyi a hulladék, kétszer annyit kell érte fizetniük, mint korábban. Kérhetnek kisebb kukát, de úgy is drágább lesz a szemétszállítás, mint eddig.

„Az 50 százalékos kedvezmény bruttó 2751 forintot jelentett két hónapra a nyugdíjasháztartás számára 120 liter esetén, ez most duplájára változik. A lakosságnak lehetősége van januártól 60, illetve 80 literes gyűjtőedények igénylésére. Fontos hangsúlyozni, hogy ha a háztartásukban valóban keletkezik 60, illetve 80 liter hulladék, akkor tudják ezeket igényelni. Nyilván ezeknek a díja valamivel magasabb, mint az eddigi ötvenszázalékos kedvezménnyel: 60 literes edény esetében 1700 forint havonta, 80 literes esetében pedig 3990 forint két hónapra bruttó árban” – magyarázta Makra Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. számlázási vezetője.

Botka László polgármester az egyik helyi napilapnak nyilatkozva felháborítónak nevezte, hogy a szegediek hulladékbefizetéseinek jelentős részét elvonja az állam. Ráadásul a rezsicsökkentés és a különböző járulékok emelése eddig 800 millió forint veszteséget okozott a szegedi szolgáltatónak, amit a város állt. A szocialista városvezető attól tart, hogy az államosítással a szolgáltatás színvonala romlani fog, és mivel a cégnek további önkormányzati támogatás nem adható, nem tudni, miből pótolják majd a kieső 800 millió forintot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »