Kossuth téri tüntetés: három év felfüggesztettet kér az ügyészség Fekete-Győr Andrásra

Előzetes tárgyalást tartottak Fekete-Győr András büntetőügyében, az első rendes tárgyalást a bíróság jövő év elejére tűzte ki.

Mint azt korábban megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye által közreadott vádirat szerint „a Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.”

Az ügyészség még szeptember végén emelt vádat a Momentum elnöke ellen, mert 2018 decemberében füstgránátot dobott a rendőrökre az úgynevezett rabszolgatörvény miatt szervezett tüntetésen.

1 év 6 hónap börtönbüntetést kértek Fekete-Győrre, három évre felfüggesztve. 

A Momentum közleménye szerint Fekete-Győr azt mondta a bíróságon,

Hírdetés

megértette „az Orbán Viktor által tollba mondott vádat”, de semmilyen bűncselekményt nem követett el.

A politikus a tüntetés utáni napokban elismerte, hogy ő dobta el a füstbombát. Az ügyészség szerint ezzel jogszerű eljárásukban akadályozta a rendőröket. 

Az előzetes tárgyalás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, 

„Fontosnak tartom elismételni, hogy politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalom a felelősséget minden tettemért. Ahogyan vállaltam az eddigiekben, vállalni fogom a jövőben is. Az Orbán-ügyészség hatóság elleni erőszak vádja nevetséges, szánalmas próbálkozás, egyedül Oroszországban vagy Törökországban nem lenne abszurd. Szinte napra pontosan két évet várt az Orbán-ügyészség arra, hogy bíróság elé állítson engem. A Momentum ma már az ellenzék egyik legerősebb pártja. A Fidesz pedig retteg az új politikai generációtól, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor.”

Az ügyészség 2019 elején hallgatott meg tanúkat az ügyben, majd májusban gyanúsították meg Fekete-Győrt. Idén februárban aztán újra meghallgattak a rendőröket, végül szeptemberben, 21 hónap elteltével emeltek vádat.

(444.hu)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »