Kössetek barátságot Krisztussal! – Véget ért a máriagyűdi ifjúsági találkozó

Kössetek barátságot Krisztussal! – Véget ért a máriagyűdi ifjúsági találkozó

Meghallgatlak címmel, július 4. és 7. között – immár 42. alkalommal – rendezte meg a Pécsi Egyházmegye a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozót (MIT) a 16–35 éves korosztály számára a máriagyűdi kegyhelyen.

A négynapos rendezvényre a Pécsi Egyházmegyén túlról is, még Szerbiából is érkeztek résztvevők, akiknek élményekben, találkozásokban és a lelket tápláló csendben gazdag napokban volt részük. A máriagyűdi találkozó alkalmat adott arra, hogy a szülő–gyermek kapcsolat, a személyes imaélet és az istenkapcsolat témájában is elmélyedjenek a résztvevők.

A MIT résztvevői számára szervezett, zárt műhelymunkák mellett a nagyközönség számára is nyilvános programok – Kisiván Csaba kaposvári egyházmegyés pap előadása, valamint a 777blog.hu keresztény portál csapatának, Martí Zoltán alapító főszerkesztő és Humayer Dávid tanúságtétele – jelentettek iránymutatást abban a kérdésben, Isten eszközeként hogyan vezethetünk el másokat a hitre.

A találkozó harmadik napjának délutánját a résztvevőkkel töltötte Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A főpásztor a nap zárásaként szentmisét mutatott be a kegyhely szabadtéri oltáránál.

Szentbeszédében atyai intelmekkel fordult a fiatalokhoz, akiktől azt kérte, hogy útkeresésükben és hivatásuk megválasztásában igazi és értékes példaképeket válasszanak maguk számára, akiktől több, szebb lesz az életük, akikkel akár kölcsönösen segítik egymást.

Legyenek igényesek a szellemi, lelki táplálékukra is – kérte a fiatalokat a megyéspüspök. Ahogy fogalmazott: „Ne engedjétek, hogy a virtuális világ rátok irányuló gonoszsága elpusztítsa emberi méltóságotokat! Legyetek nagyon észnél, mert nektek már sokkal nehezebb különbséget tenni az igazság és a hazugság, a valóság és a virtuális világ között.”

Meghallva ezt az akaratot, az irgalom, az igazság és a szeretet hangját, megtaláljuk hivatásunkat – legyen az házasság vagy egyházi hivatás –, mely mind Krisztustól van, és csak hozzá kapcsolódva értelmezhető, mert mindegyik Istennek szentelt és Isten által akart élet – szögezte le Felföldi László püspök.

Kiemelte: napjainkban két erő dinamikája figyelhető meg. Az egyikhez azok tartoznak, akik nem tudnak mit kezdeni az élet, a család, a közösség és az Egyház kihívásaival – ők egy helyben állva, bezárkózva toporognak. Sokan azonban bátran kilépve mernek szembenézni a múlt elfeledett közösségeinek hiányával, amelyet azonban már nekik kell újra felépíteniük és megvalósítaniuk. Ehhez Isten erős munkára hív. Ebbe beleállva és belefeszülve megtapasztaljuk, hogy Isten velünk van és győzni fogunk.

Hírdetés

„Ez nem elmélet – hangsúlyozta a főpásztor. – Számítunk rátok az egyházközségeitekben, hogy segítsétek az atyai házban, a közösségben a krisztusi tanítványság befogadó asztalát megteríteni úgy, ahogy itt, a találkozón megéltétek és megtapasztaltátok. Mert csak élő hittel, valós krisztusi közösséggel lehet az életeteket megmenteni az interneten áradó zűrzavar és emberhez nem méltó eszmék áradatától.”

– fogalmazott a pécsi püspök.

„Krisztus titeket is megszólít. Legyetek bátrak az életben, az Egyházban!

Annyit ér ez a találkozó, amennyire holnaptól jobb, több lesz az életetek, amennyit családotok, egyházközségeitek, barátaitok kapnak belőletek” – adta útravalóként a résztvevőknek Felföldi László pécsi megyéspüspök.

A nap szentségimádással ért véget.

Másnap a találkozót lezáró szentmisét a Pécsi Egyházmegye június 22-én felszentelt újmisés papjai, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila együtt celebrálták a máriagyűdi kegyhelyen.

A találkozót a Pécsi Katifi, Pécsi Egyházmegye ministráns referatúrája, valamint a Pécsi Egyetemi Katolikus Lelkészség önkéntesei szervezték, élükön Kovács József püspöki titkárral, az egyetemi lelkészség (PEKEL) vezetőjével.

Kisiván Csaba atya előadása, valamint a 777 blog csapatának tanúságtétele a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján visszanézhető.

További fotók a MIT Facebook-oldalán találhatók.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »