Kósa Lajos sejlik fel az ukrán munkaerő importja mögött

Kósa Lajos sejlik fel az ukrán munkaerő importja mögött

Az ukrán munkaerő toborzásra adott állami százmilliók nyoma Kósa Lajos tárca nélküli miniszterig vezet – állítja Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, aki a csütörtöki „korrupcióinfón” számolt be a részletekről. Közvetve, de történet elvezet Czeglédy Csaba korábbi szocialista politikus büntetőügyéig is, akinek a bűnösségét a kormánypártok példátlan módon országgyűlési határozatba foglalták már az első bírósági tárgyalás előtt.

A történet kiindulópontja az a támogatási szerződés, amelyről a Magyar Nemzet már korábban beszámolt: egy debreceni cég, a Horizon2020 Nonprofit Kft. tavaly júniusban – alig néhány héttel a bejegyzése után – 450 millió forint támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán munkavállalók „Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése” címén. Ez már önmagában is pikáns, de a cég egy kiterjedt hálózat tagja, így kapcsolódik össze – közvetve – Kósa családjával.

http://mno.hu/

Mint azt Hadházy Ákos kiderítette, Kósa Lajos felesége, Porkoláb Gyöngyike idén márciusban megvásárolt egy céget, a Tócó-Pece Kft-t, amelynek ügyvezetői a politikus lányai lettek. A cégnyilvántartás szerint a vállalkozás fő tevékenysége „üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás”, de a cég valójában évek óta nem végzett semmilyen tevékenységet, bevétele nem volt. A mérleg szerint viszont a saját tőkéje 115 millió forint, eszközök címen pedig szerepeltet a beszámolóban közel 140 millió forintot, vagyis egyáltalán nem üres.

A céget egy olyan személytől – Fiák Istvántól – vették meg, aki egy iskolaszövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nyugdíjas szövetkezeteket és munkaerő kölcsönző cégeket tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa. A hálózat központi tagja a MELÓ-DIÁK Alföld Iskolaszövetkezet, és ezen keresztül kapcsolódik a csoporthoz az ukrán munkaerő „elősegítésére” 450 milliót kapó a Horizon2020 is: a cég ügyvezetője és közvetett tulajdonosa, Mátyás László a MELÓ-DIÁK igazgatósági tagja, korábban pedig a szövetkezet elnöke is volt.

Hírdetés

http://mno.hu/

Kósa egészen biztosan korábbról ismeri Mátyás Lászlót és Fiák Istvánt is, hiszen tavaly együtt vettek részt egy beszélgetésben Tusványoson, aminek témája pont az iskola- és szociális szövetkezetek volt. A Népszava azt is kiszúrta, hogy Fiák a Kósa vezette korcsolyaszövetség elnökségi tagja, a RomNet korábbi cikke szerint Fiák István ügyvédi irodája közel tízmillió forintért írt tanulmányt a Farkas Flórián vezetésével működött, botrányos „Híd a munka világába” projekt megbízásából. 

Hadházy szerint a dolog ott kezd különösen zavarbaejtővé válni, amikor kiderül, hogy a cégcsoporthoz tartozó egyik munkaerőközvetítő cég (HSA Jobfair Kft., tulajdonosa Mátyás László) és két szociális szövetkezet is ugyanabba a tiszatardosi házba van bejegyezve, mint az idén augusztusban létrehozott, Keleti Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. Ez a foglalkoztatási forma gyorsan terjed, és szintén Kósa Lajoshoz köthető: ő az, aki önálló képviselői indítványként benyújtotta a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényt.

„Van tehát egy Kósához közeli cég, amely fél milliárdot kap ukrán munkaerő betelepítésére, egy Kósa által beadott törvény a nyugdíjas szövetkezetekről és egy Kósához közeli céghálózat, amelynek egyik tagja már az elnevezésében is kiabál arról, mintha ukrán nyugdíjasok betelepítéséről szólna a buli” – mondja Hadházy. A nyugdíjas szövetkezeti tagságnak ugyanis nem feltétele a magyar állampolgárság, tehát akár ukránok is beléphetnek, hiszen már amúgy is szervezetten zajlik ukrán nyugdíjasok Magyarországra költöztetése, legalábbis papíron.

http://mno.hu/

Az a cég, amely részt venne egy ilyen üzletben, Hadházy szerint kétszeresen is jól járna: a munkavállalóknak elég lenne minimálbért fizetni, hiszen a többit a magyar állam állja nyugdíj formájában, illetve a nyugdíjas szövetkezeti tagokat óriási járulékkedvezménnyel lehet foglalkoztatni. A nyugdíjas tagok foglalkoztatása (amit hivatalosan személyes közreműködésnek hívnak, és nem számít munkaviszonynak) után ugyanis nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást fizetni, nem vonnak le nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási járulékot sem, csak a 15 százalékos szja-t. 

A Kósa mögött álló cég- és szövetkezeti csoport ismeretében – mondja Hadházy – egy kicsit más megvilágításba kerülhet a Czeglédy-ügy is, főleg az időzítés miatt. Nem biztos ugyanis, hogy a politikai lejáratás volt a fő célja a szocialista politikus ellen indult, kiemelt politikai és médiafigyelmet kapott eljárásnak, hanem lehet, hogy ki kellett vonni a forgalomból azt az embert, aki belelátott a folyamatokba, és aki esetleg a saját cégeivel versenytárs lehetett volna a piacon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »