Kósa: Ez az egész egy hatalmas átverés

Már a héten elkészülhet a horvát-magyar határzár – mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Kósa Lajos szerint nem szír a menekültek többsége, ráadásul a migránsok döntő része család nélkül jön. „Aki ezt az egész áradatot szír menekülthullámnak tudja be, az nem tudja, mit beszél” – jelentette ki a frakcióvezető.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője úgy látja, ezen a héten már működhet a magyar-horvát műszaki határzár.

„Szerintem a héten – ez már csak döntés kérdése – a határzárat meg lehet csinálni. Értelemszerűen nem lesznek zárva a határok, csak a zöldhatárt fogjuk védeni, mert az egy schengeni külső határ, s ott egy műszaki határzárat létesítünk. Tehát a zöldhatáron való átkelés ott is tilos lesz, de a nyitott átkelőkön természetesen még azok is átjöhetnek, akik egyébként bejelentik a hatóságoknál a menedékkérelmüket” – jelezte a frakcióvezető.

A kormánypárti politikus szerint a magyar-horvát határzár miatt a menekültek Szlovénia felé vehetik az irányt.

„A helyzet kulcsa nem nálunk van, hanem a németeknél, hiszen az a célország. Egészen addig, amíg az Európai Unió német támogatással igazából nem elriasztja, hanem invitálja azokat az embereket, akik illegális bevándorlással akarnak foglalkozni, akkor ez a tömeg nem elfogyni, hanem növekedni fog” – hangsúlyozta.

Kósa Lajos beszélt a menekültek nemzetiségéről is. Úgy fogalmazott: drámaian alacsony közöttük a szíriai. Bangladesből, Pakisztánból, Afganisztánból és afrikai országokból jön a migránsok többsége. A szírek pedig már megjárták Török- és Görögországot, amelyek biztonságos államok – tette hozzá a kormánypárti politikus.

„A migránsok döntő többsége család nélkül jön. Hát milyen menekült az, aki a családját otthagyja a háborúban és csak maga jön? Ez milyen hozzáállás? Mit lehet akkor ezekről az emberekről gondolni? Innen látszik, hogy az egész egy hatalmas átverés. Aki ezt az egész áradatot szír menekülthullámnak tudja be, az nem tudja, mit beszél. Ezek az emberek alapvetően nem szír háborús menekültek” – jelentette ki Kósa Lajos.

Hírdetés

A Fidesz frakcióvezetője egyelőre nem tudta megmondani, hogy a megnövekedett migrációval összefüggő költségek miatt kell-e majd módosítani az idei költségvetésen.

Kósa Lajos a műsorban arról is beszélt, hogy szerinte újra felül kellene vizsgálni a főváros életét szabályozó struktúrát. Célszerűnek tartaná, ha a fővárost átszelő nyilvánvalóan országos közúti átkelési szakaszok úgy, ahogy az ország többi részén, állami kezelésbe mennének át.

A Fidesz frakcióvezetője jelezte: amellett, hogy nem támogatja a még Demszky Gábor főpolgármestersége idején bevállalt dugódíj bevezetését, továbbra is nehézkesnek találja a budapesti és a kerületi együttműködést.

„A jelenlegi szabályozás is olyan, hogy akinek az igényeit szolgálja, az a finanszírozásban is valamilyen módon részt vesz. Ezeket a kérdéseket megvitatni csak akkor lehetne, ha részletesen és átfogóan egy új főváros-koncepciót dolgoznánk ki. Erre szerintem fogunk kísérletet tenni, de ez priméren és nagyon egyszerű módon át lesz hatva mindenféle pártpolitikai szempont által, ami miatt van bennem kétség, hogy ezt meg tudjuk-e csinálni” – fogalmazott Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus beszélt arról is, hogy mit várnak Kocsis Mátétól a budapesti Fidesz élén.

„Fontos, hogy a fővárosban azokban a kerületekben is, ahol eddig nem voltunk nagyon erősek, ott is erős szervezeti struktúra jöjjön létre, illetve politikai szempontból hangolja össze a főváros közigazgatási egységeiben a politikai munkát” – jelezte a frakcióvezető.

Kósa Lajos azt is közölte, hogy Budapest hosszabb távú elképzeléseinek megfelelően választaná ki az új szuperkórház helyszínét.
Hanganyag: Exterde Tibor


Forrás:inforadio.hu
Tovább a cikkre »