Kósa: 98 százalék mondott nemet a letelepedési kötvényekre

Kósa: 98 százalék mondott nemet a letelepedési kötvényekre

Az év freudi elszólása a parlamentben.

A napirend előtt esett egymásnak a Fidesz és a Jobbik az Alaptörvényről szóló keddi parlamenti szavazás viharos előszeleként. Zúgott a hazaárulózás, Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője bele is zavarodott és az év freudi elszólását követte el. Vona Gábor szerint a bukás felé tántorgó hatalomnak csúnya vége lesz, hiába vásárolják fel az egész sajtót, nem lehet mindent eltakarni a médiával.

A Fidesz frakcióvezetője a szokásos kormánypárti kommunikációs panelekkel vezette fel napirend előtti felszólalását: a népszavazáson 3,3 millióan fejezték ki akaratukat, hogy nem kérnek a kötelező betelepítési kvótából és Brüsszel menekültpolitikájából. Szerinte a szocialisták becsapták az embereket, mert korábban azt mondták, nem támogatják a népszavazást, de az alaptörvény-módosítást meg fogják szavazni, erre mégsem. Szerinte ez nem meglepő a szocialistáktól, „mert hozzászoktunk a Gyurcsány-korszakban, hogy hazudtak reggel, éjjel meg este” – tette hozzá Kósa, majd támadásirányt változtatott.

„Más a helyzet a Jobbikkal”

– fogalmazott. A Fidesz frakcióvezetője a Jobbikkal kapcsolatban megjegyezte: bár a népszavazással nem értettek egyet, megszavazták, az  alaptörvény-módosítás esetében pedig azt ígérte a párt, hogy támogatják, és aki nem szavazz meg, az hazaáruló. „Nem volt szó mellékes körülményről, mert a hazaszeretet feltétlen kérdés, akik feltételekhez kötik, azok a hazaárulók, zsoldosok” – jelentette ki Kósa. Úgy fogalmazott: bármilyen egyéb feltételhez kötni az alaptörvény-módosítást, egyenlő a hazaárulással, tehát „egyetért Vona Gáborral”. Azt is mondta, hogy Lázár János már májusban jelezte, hogy megvizsgálják a letelepedési kötvények ügyét (ez így nem állja meg a helyét, Lázár nem mondott ilyet, erről bővebben itt olvashat – a szerk.). A Jobbik azonban „nem tud különbséget tenni az albérlő és a betörő között”. Kósa azzal érvelt, hogy a letelepedési kötvényt, amely csak öt évre szól, bármikor fel lehet mondani, ahogy egy albérlő esetében is az albérletet.

„Legyenek egyszer hazafiak, egyszer mutassák már meg, hogy nemcsak a pénz és a hatalom érdekli Önöket, hanem a haza egysége is, amely 3,3 millió szavazóval jött létre”

– szúrta a jobbikos padsorok felé a Fidesz frakcióvezetője. Kósa utolsó „találata” azonban inkább egy öngóllal volt egyenértékű, amikor azt mondta, az emberek arra voksoltak a népszavazáson, hogy nem kérnek a letelepedési kötvényből. Majd gyorsan korrigált: a kötelező bevándorlási kvótából nem kérnek az emberek.

A kormány részéről Tuzson Bence államtitkár reagált, akik folytatta a kormánypárti agitálást, kijelentette: az alaptörvény-módosítás alapvető nemzeti kérdés, a legmagasabb védelmi erő, amely 50-100 évre meghatározhatja az ország jövőjét. A Jobbiknak a szemére vetette, hogy a szövegszerű egyeztetést elfogadták, a párt több javaslatát is beépítették, de most mégsem akarják megszavazni „napi politikai haszonszerzés céljából”. Tuzson szerint a Jobbik két kérdést kever össze: egy gazdaságit, és egy 50-100 évre meghatározót. Az államtitkár a magyar állam finanszírozhatóságával magyarázta a letelepedési kötvények létrehozását, amelyet felül fognak vizsgálni, de egy másik szegmensről van szó, a Jobbik „ne keverje össze a szezont a fazonnal”.

Hírdetés

Se szegény, se gazdag terrorista ne érkezzen

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a magyar emberek megkérdezése nélkül megkötött paksi bővítés titkosított szerződését, a Ghaith Pharaonnal való üzletelés, „luxusjachtolást” és az ISIS fellegvárában, Irakban reklámozott magyar letelepedési kötvényt olvasta a kormány fejére. Hozzátette: egy friss felmérés (amit az Iránytű Intézet készített) szerint a Fidesz szavazóinak mindössze 9 százaléka tartja „inkább jónak” a kötvényeket. Vona nem hagyta szó nélkül a Fidesz frakcióvezetőjének freudi elszólását sem: Kósa „nem koncentrált és igazat mondott”. Ugyanakkor Vona megismételte pártja álláspontját, a Jobbik nem támogat félmegoldást: se szegény migránst, se gazdag migránst ne lehessen betelepíteni Magyarországra. Se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne érkezhessen az országba.

A fideszesek többsége is elutasítja a letelepedési kötvényeket

Az Iránytű Intézet legfrissebb elemzésében a letelepedési kötvények választói megítélését vizsgálta. Az elemzőintézet szerint a kötvények „ügye” sokkal kevésbé megosztó, mint az az esti híradó alapján következne.Jó példa erre, hogy a Fidesz szavazóinak mindössze 9 százaléka tartja „inkább jónak” a kötvényeket. Elutasítottsága viszont többszöröse: 58 százalékuk tartja „inkább rossznak” a konstrukciót.

Vona Gábor arról is beszélt, a kormány minden megnyilatkozása egyfajta Jobbik-szindrómára utal. A jobbikosokat egyik nap orosz ügynököknek, másik nap török terroristáknak nevezik, egyszer magyar terroristák, máskor brüsszeli zsoldosok, hol szélsőségesek, hol pedig zsúrpubik, csak mert beletenyereltek a letelepedési kötvények ügyébe. A pártelnök szerint tegyék csak: elismerik Magyarországnak, hogy félnek a Jobbiktól, mert pártjuk az a kormányváltó erő, amely meg fogja nyerni a választást 2018-ban. Emlékeztetett rá, 2009-ben az SZDSZ is azzal töltötte az idejét, hogy a Jobbikot támadta, most meg már nincs a politikában.

„Soha nem fogják ránk bizonyítani, hogy bűnszervezetet hoztunk létre a haza pénzének a megszerzésére, de mi rá fogjuk bizonyítani Önökre”

– jelentette ki a Jobbik elnöke, majd a kormánypárti padsoroknak üzenve hozzátette: „most még nevessék ki magukat.”

Vona Gábor szerint a Fidesz egy bukás felé tántorgó hatalomra emlékeztet: „egy mítoszában megbukott vezető és a mögötte nyárfalevélként reszkető vezérkar harap, rugdos (…) próbálják menteni a koncot, és ennek mindig csúnya bukás lesz vége”. A Jobbik elnöke azt is kijelentette: a Fidesz felvásárolhatja a sajtót, de az egész médiával sem fog tud mindent eltakarni.

„Nem fogunk leszállni az Önök szintjére. Míg Önök egyre lemennek kutyába, mi elegánsak maradunk, nem szállunk le a mocsárba, maximum megpiszkáljuk Önöket az esernyőnkkel”

– mondta Vona. A Jobbik elnöke leszögezte: nem a lopás, hanem a programjuk köré építenek majd egy tisztességesebb, szabadabb és demokratikusabb országot.

Tuzson Bence maradva az ördög ügyvédjének szerepében továbbra is a Jobbikon köszörülte a nyelvét: a párt ne „a saját múltja, jelene és jövője miatt aggódjon”, mert most az ország jövőjéről van szó, ne próbáljanak más kérdést bevonni, gondolják át az álláspontjukat, és támogassák az Alaptörvény-módosítását.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »