Korzika nem kér Emmanuel Macronból

Korzika nem kér Emmanuel Macronból

Emmanuel Macron kedden Korzikára látogat, a Franciaországtól nagyobb önállóságot követelő szigetlakók a hétvégén több ezres tüntetéssel adták tudtára a francia elnöknek, hogy nem szívesen látott vendég a kis Földközi-tengeri szigeten. Macron nem is választhatott volna érzékenyebb időpontot a látogatásra. Kedden lesz húsz éve, hogy a ma 320 ezer lakosú sziget végrehajtó testületének számító ajacciói népi gyűlés elnökét, Claude Érignac-ot meggyilkolták. A függetlenségért erőszakos eszközökkel harcoló Korzikai Nemzeti Felszabadítási Front azóta tűzszünetet hirdetett, de a Párizstól való függetlenedés gondolata még mindig él. Ennek legmarkánsabb jele, hogy tavaly decemberben a függetlenségpártiakból és autonómiapártiakból álló Pe a Corsica (Korzikáért) pártszövetség nyerte a regionális választást a szavazatok 56,5 százalékának megszerzésével. A helyi jobboldal 18, Macron pártja, a Köztársaság lendületben 12,6, a jobbközép Köztársaságiak pedig 12,5 százalékot értek el.

Gilles Simeoni, a Korzikáért ötven éves vezetője, a sziget végrehajtó tanácsának elnöke már a tavaly év végi győzelem után rögtön kijelentette, hogy innentől megint terítéken van a Korzika-kérdés, Franciaország nem teheti meg, hogy nem foglalkozik a problémával. A múlt héten a brit Reuters hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott, Párizs a tűzzel játszik, ha nem veszi komolyan a sziget autonómia-igényét. A követelések között a korzikai nyelv egyenrangúvá emelése, a külföldiek ingatlanszerzésének megakadályozása, és természetesen anyagi természetű dolgok állnak, úgy mint nagyobb költségvetései források lehívása, az azzal való gazdálkodás szabadsága. A nyelvkérdés ügyében már lezajlott egy kör, de a francia kormány nem volt hajlandó az engedményre, ennek volt egyenes  következménye a hétvégi utcai demonstráció. – Nem tartunk ott, mint Katalónia, Korzika emancipációjáért dolgozunk – írta le a helyzetet még decemberben a Korzikáért radikálisabb szárnyát képviselő Jean-Guy Talamoni, a Corsica Libera vezetője. 

Hírdetés

http://mno.hu/

A mostani tüntetés előestéjén a népi gyűlésen határozatot fogadtak el arról, hogy a párizsi kormánynak „tabuk nélküli” párbeszédet kell kezdeményeznie Korzikával az alkotmány felülvizsgálatáról, mivel a korzikaiak szerint sérülnek a közösség alapvető jogai.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.05.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »