Korszerű kórház épülhet Rimaszombatban

Korszerű kórház épülhet Rimaszombatban

Rimaszombatban korszerű kórház épülhet közel 300 ággyal és néhány új részleggel. A kezdeményezés a Svet zdravia társaságtól ered, amely az itteni kórházat már igazgatja. Az építkezéshez a Megújulási Alapból szeretnének pénzhez jutni és amennyiben eredménnyel járnak, lebontják a már kihasználatlanul álló B pavilont és ennek helyén valósítanák meg az új építkezést 2026-ig.

A létesítményt pontosan 279 ággyal tervezik, a kivitelezés és berendezés koncepcióját a nagymihályi modern, új generációt képviselő kórháztól vennék át, és az egész térség számára biztosítanák az egészségügyi ellátást.

A kórházban a sürgősségi ellátáson kívül aneszteziológiai, szülészeti, nőgyógyászati, gyermekgyógyászati részleg működne és mindez a legkorszerűbb kivitelezésben. Az intenzív gyógyászatot sebészeti, baleseti, ideggyógyászati és belgyógyászati program képviselné. Mindehhez a műtéteket megelőző majd azokat követő ellátás társulna.

A Svet zdravia társaság bejelentette, hogy az egész beruházás közel 70 millió euróba kerülne. Igor Pramuk a ProCare hálózat és a Svet zdravia társaság külső kapcsolatokért felelős igazgatója szerint már megfelelő tapasztalatokkal  rendelkeznek hasonló egészségügyi létesítmények kivitelezésében.

Hírdetés

A nagymihályi kórház építésénél szerzett tapasztalatok alapján felkészültek a továbbiakra is. Már elkészültek a tervek is az építéshez, valamennyi dokumentáció a rendelkezésükre áll, és bíznak a megyei önkormányzat segítségében.

„Örülök, hogy egyhangúan elfogadtuk a tervet, mert így a harminc évvel ezelőtt épült rimaszombati és garamszentkereszti kórházak végre olyanok lesznek, amelyek megfelelnek a  21. század kihívásainak” – mondta Juhász Péter, a rimaszombati kórház sebészeti osztályának főorvosa, aki egyben városi és megyei képviselő is, hozzátéve, hogy az új kórház alapvetően javítaná a térségben az egészségügyi ellátást.

A következő lépés pedig az lesz, hogy mivel a megyei képviselők jóváhagyták a tervezetet, az egészségügyi minisztériumhoz továbbítják azt. „A Svet zdravia kérvényezi az egészségügyi minisztériumban az anyagi források biztosítását. Amennyiben a minisztérium ezt engedélyezi, akkor a beruházás megvalósítható” – hangsúlyozta Ondrej Lunter, a megyei önkormányzat alelnöke kiemelve, hogy a beruházás megvalósulásának megvan a reális alapja.

(BM/rimava.sk/Felvidék.ma) 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »