Korrupcióval vádolják Cseh Katalint, válaszként jogi lépéseket ígér

Korrupcióval vádolják Cseh Katalint, válaszként jogi lépéseket ígér

Négy és fél milliárd forint uniós támogatást nyert el egy korábban Cseh Katalin által vezetett vállalkozás és több hozzá kapcsolható cég – állítják oknyomozó portálok. A Momentum EP-képviselője hazugságnak nevezte a megjelenteket, és jogi lépéseket ígért az ügyben.

Újabb részletek derültek ki abban az ügyben, amelyet egy Anonymus-álarcos informátor robbantott két videójával, amelyben azt állította, hogy egy “kétszínű ellenzéki politikust” leplez le, aki 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyert. A bennfentes.net aztán arra jutott, hogy ez Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője lehet, mivel 2013 és 2018 között a képviselője volt a Pannónia Nyomda Kft.-nek, amit apja, Cseh Tibor alapított még 2010-ben.

A cég egy EU-s pályázaton több mint 68 millió forint támogatást nyert egy hologramos technológia kifejlesztésére, majd később 217 millió forintot egy holografikus térinformatikai leíró nyelv és digitális holografikus nyomtató kifejlesztésére. A feltételezések szerint ez csak egy cégháló része, amely különböző vállalkozásokon keresztül 4,8 milliárd forintos támogatásra tett szert.

Hírdetés

Cseh Katalin Facebook-oldalán reagált az információkra, mint közölte, 2018 januárjában mondott le a cég vezetéséről, bő egy évvel azelőtt, hogy EP-képviselőnek választották meg. Azt írja, „a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett”. Az ellenzéki politikus szerint, aki többször kiállt azért, hogy Magyarország ne kapjon uniós támogatást, a Fideszt zavarja a korrupcióellenes tevékenysége és ezért próbálták megfélemlíteni, és hozzátette, megteszi a szükséges jogi lépéseket az ügyben.

A Pesti Srácok információi szerint azonban a támogatásokat egy olyan céghálózat szerezte meg, amelynek minden vállalkozása vagy egy váci, vagy egy sziráki címre volt bejegyezve. A portál szerint a jól szervezett hálózat vállalkozásai összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket, miközben több milliárd forintnyi uniós pénzt tettek zsebre.

A több mint 285 millió forintnyi uniós támogatást elnyerő Pannónia Nyomda Kft.-t még 2010-ben alapította Cseh Tibor, a momentumos politikus édesapja, majd 2013 májusától 2018 januárjáig Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt, jelenleg pedig Halász Gábor az ügyvezetője. A céghálóra utal a híroldal szerint, hogy Halász három esetben is egymásnak adott el a vállalkozásokat Cseh Tiborral vagy lányával, Cseh Katalinnal, illetve hogy 2013 januárja óta közös budapesti székhelyet használ a Halász Gábor által alapított Montenegro Print Kft., illetve az akkoriban még a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda.

A céghálóba tartozik a szintén a nyomdaiparban tevékenykedő Lakatos Viktor több vállalkozása is, így a Lakatos családé az a váci ingatlan is, ahol Pannónia Nyomda mellett több érintett cég működik, és a többségük 3D-s, illetve hologramtechnológiával foglalkozik. Ami még összeköti őket, hogy szinte mindegyik vállalat a váci központból egyesével átköltözött egy új, közös fióktelepre az 1200 fős Szirákra – és a fióktelepek használatának ideje pedig éppen egybeesik több tucat nyertes EU-pályázattal. A Pesti Srácok információi szerint a hálózat alapítása óta összesen 41 nyertes EU-pályázatot nyert meg több mint 4,7 milliárd forint értékben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »