Korrupciógyanús volt a metróbeszerzés?

Korrupciógyanús volt a metróbeszerzés?

Az Egyesült Királyság súlyos csalásokra szakosodott szerve ezt gyanítja, ezért vizsgálatot indítottak az Alstom ellen.

Jelentős visszaélésekre bukkantak, így eljárást indítanak a francia Alstom egyik brit vezetője ellen az Egyesült Királyságban – írja az Index a Reuters hírügynökségre hivatkozva. A súlyos csalásokra szakosodott brit szerv, az SFO a 2003–2008-as időszakból bukkant gyanús dolgokra, ezért vették elő Terence Stuart Watsont, az Alstom Transport UK & Ireland ügyvezető igazgatóját, ugyanis ő lehetett a visszaélések felelőse. A Reuters sem az Alstomot, sem Watsont nem érte utol.

Hírdetés

Az Index azt írja, a brit leányvállalaton keresztül biztosított a cégcsoport olyan kifizetéseket, amelyek kenőpénzként szolgáltak külföldi szerződések elnyerésének elősegítéséért. Az SFO 81 millió font (27 milliárd forint) értékű kifizetést azonosított, ezeket 2004 és 2010 között fizették ki az Alstom brit cégei, méghozzá úgy, hogy tanácsadói álmegállapodásokat kötött.

A budapesti metrókocsitendert 2005-ben írták ki, a Metropolisz Konzorcium úgy nyert, hogy a részt vevő Alstomból és a Ganz Transelektróból utóbbi később kikerült. A metrókocsi-szerződést 2006-ban írták alá, ám később az Alstommal sok gond akadt, felmerült, hogy felbontják a szerződést, mert a típusengedélyt nem tudták elintézni, így sokáig nem gurulhattak szerelvényeik a kettes metró vonalán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »