Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán állami igazságügyi igazgatóság vezetőjénél

Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán állami igazságügyi igazgatóság vezetőjénél

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság vezetőjének irodájában – hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal és a korrupcióellenes különleges ügyészség.

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó – jegyzete meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy

jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek.

A NABU tájékoztatása szerint március elején az igazságügyi igazgatóság megbízott vezetője egy kereskedelmi vállalkozás képviselőjétől 7500 dollárt kapott, ebből 5000 dollárt a bíráknak kellett átutalni a kedvező döntéshozatal megtámogatására, 2500 dollárt pedig közvetítői szolgáltatásokra.

A DSZA vezetője megígérte, hogy „segít” a legfelsőbb bíróság bíráinak a döntésben, egyebek mellett a bíróság korábbi vezetőjének bevonásával. A gyanúsított arról tájékoztatta az érintettet, hogy a kérdés megoldása folyamatban van, az ügy körülményeiről beszélt a legfelsőbb bíróság vezetőjével, a bírósági határozathozatal késését ugyanakkor „objektív okokkal” magyarázta.

Hírdetés

Miután az ukrán hatóságok leleplezték a legfelsőbb bíróság korábbi vezetőjét, Vszevolod Knyazjevet, hogy jogellenes juttatásokat vett át, a DSZA vezetője elkezdett kibújni a kérdéses bírósági ügy megoldása alól, de a kapott jogellenes juttatást nem akarta visszaadni.

A tisztségviselő továbbra is meggyőzte a kereskedelmi céget, hogy megszületik az egyeztetett döntés, és ez alkalomból az egyik semmítőszék vezetőjével kíván beszélni

– fejtette ki a SZAP.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 15-én a korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette a legfelsőbb bíróság elnökét, Vszevolod Knyazjevet, aki csaknem hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el.

A legfelsőbb bíróság másnapi plénuma bizalmatlansági indítvánnyal menesztette hivatalából Knyazjevet. Április 20-án – még a legfelsőbb bíróság elnökeként – Knyazjev írta alá azt a határozatot, amellyel Szalnyikovot nevezte ki Ukrajna Állami Igazságügyi Igazgatóságának élére.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »