Korrekt választásokat követelnek

Korrekt választásokat követelnek

Több tucat tüntető fejezte ki nemtetszését a június 9-i választásokkal kapcsolatban jelzett rendellenességekkel szemben vasárnap este a bukaresti Victoriei téren, tegnap pedig a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is felszólította Marcel Ciolacu miniszterelnököt és Nicolae Ciucă szenátusi elnököt, hogy fogadják el a szavazatok újraszámlálását a problémás körzeteknél.

A zsinórban negyedik napja megszervezett, Tiszteletet akarunk! Korrekt választásokat akarunk! Greblă mondjon le! elnevezésű tüntetés kezdeményezője két civil szervezet, A korrupció öl (Corupţia ucide) és a Románia Kezdeményezés (Iniţiativa România), melyek többek között Toni Greblă lemondását követelték az Állandó Választási Hatóság (AEP) éléről.

A Facebookon közzétett mozgósító szöveg szerint a június 9-i helyhatósági és európai parlamenti választásokon az egész országban történtek csalások, amelyek fölött az állam és az AEP szemet huny. A szervezők nyomatékosítják, hogy nem egy párt vagy jelölt, hanem a demokrácia mellett szállnak síkra. „Megengedhetetlen, hogy ellopják egy állampolgár szavazatát, függetlenül attól, hogy az illető kire szavazott!” – olvasható a Facebookon közzétett felhívásban.

A tüntetők a szavazatok újraszámolását követelik azokban a szavazókörzetekben, ahol rendellenességekről érkeztek hírek, illetve ahol feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma. „Kötelességünk megvédeni a demokráciát!” – üzenték az akció szervezői.

 

Hírdetés

Az USR is újraszámlálást kér

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is felszólította Marcel Ciolacu miniszterelnököt és Nicolae Ciucă szenátusi elnököt, hogy fogadják el a szavazatok újraszámlálását azoknál a szavazókörzeteknél, ahol eltérés van a felhasznált szavazólapok és a jegyzőkönyvben szereplő szavazatok száma között – közölte tegnap Ionuţ Moşteanu, az USR szóvivője.

A parlamentben nyilatkozó politikus kifejtette, hogy csalások történtek a június 9-i választásokon. Tájékoztatása szerint az USR 36 olyan szavazókörzetnél kér újraszámlálást, ahol eltérés van a felhasznált szavazólapok és a jegyzőkönyvben szereplő szavazatok száma között. Ezt a rendellenességet szerinte Ciolacu és Ciucă megpróbálja eltussolni.

Moşteanu emlékeztetett arra, hogy két napja az egyik fővárosi 2. kerületi választási iroda elrendelte az újraszámlálást két szavazókörzetnél, de ez még mindig nem történt meg, ráadásul az egyik szavazókörzetnél újraszámláláskor 19 plusz szavazólap került elő.

Hasonló a helyzet a szóvivő szerint Bukarest 1. kerületében, amelynek 80 szavazókörzeténél követel újraszámlálást az ellenzéki párt.

A politikus közölte: az USR a bíróságon készül helyreállítani az igazságot a polgárok számára, akik választását „a PSD és a PNL eltérítette”.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »