Koronavírus után főszerepben: a krími-kongói vérzéses láz

Koronavírus után főszerepben: a krími-kongói vérzéses láz

Hetek óta a koronavírus kelti a hangulatot világszerte, miközben sokkal veszélyesebb kórokozók leselkednek ránk. Itt van például a krími-kongói vérzéses láz. Olyan betegségről van szó, amit általában vérszívók, azok közül is kullancsok terjesztenek. Eddig védve voltunk, de már hazánk területén is megtalálható az a típusú kullancs, ami ezzel a kórokozóval fertőz.

A krími-kongói vérzéses láz tüneteinek a WHO adatai szerint van egy nem specifikus kezdeti szakasza, ez nagyon hasonlít az influenzára. A tünetek általában csak a megfertőződés után néhány nappal jelentkeznek: fejfájás, láz, gyengeség, izomfájdalom.

Ezek az általános panaszok egy hétig tartanak, ezután jelentkeznek a komolyabb tünetek, például bevérzések jelenhetnek meg a nyálkahártyán vagy a különböző testnyílásokból szivárogni kezd a vér. Utóbbi jelenség a krími-kongói vérzéses lázra jellemző, de nem minden esetben jelenik meg.

A vírust alapvetően állatról emberre a kullancsok terjesztik, emberről emberre nehezen terjed, csak közvetlen testnedvekkel (leginkább vérrel).

Dr. Kapiller Zoltán lézergyógyász állatorvos, acaro-entomológus ennél borúsabban látja a helyzetet, elmondása szerint a fertőzött kullancs által megbetegített ember cseppfertőzéssel bármikor továbbfertőzhet másokat, akik aztán szintén továbbadhatják a betegséget.

Hírdetés

Abban az állatorvos, a WHO és a WHO útmutatásait követő orvosok is egyetértenek, hogy a betegségre érdemes odafigyelni, arra ugyanis vakcina nem létezik.

A WHO szerint a halálozási arány maximum 40%, az eddigi fertőzések alapján inkább 10-40% között van.

Ez még így is minimum tízszer magasabb, mint a koronavírus esetében, utóbbinál a halálozási arány 2 százalékban csúcsosodik ki. Arról, hogy az európai emberek immunrendszere kevésbé lenne ellenálló az ilyen trópusi betegségeknek, mint a délebben élőké, nincs adat, de valószínűsíthetően, ha van is különbség, az nem a lakóhely eltéréséből fakad.

Fodor-Horváth Zsófia – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »