Koronavírus: újabb színkódváltoztatást kértek a kormánytól

Koronavírus: újabb színkódváltoztatást kértek a kormánytól

Szerda este derült ki, hogy Spanyolországot a magyar szabályozás átsorolja a sárga kategóriába. A MUISZ – más országok gyakorlatához hasonlóan – visszazöldíttetne két területet.

Adatokkal alátámasztva és egy kormányrendeletre hivatkozva kéri a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, hogy a Kanári- és a Baleár-szigetek ne tartozzanak a sárga besorolás alá, maradjanak a zöld, karanténkötelezettség nélkül látogatható kategóriában.

A Kanári-szigetek – ahol az utolsó 14 napban diagnosztizált esetszám 100 ezer főre vetítve 6,78 – nem jelent nagyobb veszélyt az utazóra, mint a zöld besorolású országok.

A mintegy 1 millió lakosú Tenerifén jelenleg 81 aktív fertőzött van, s a sziget északi-keleti járásaiban ebből 70-en tünetmentesek, de házi karanténban tartózkodnak. Tenerife turisták által látogatott déli részén 0 az aktív fertőzöttek száma, míg Adeje településen 83 napja regisztrálták az utolsó pozitív tesztet, Aronában 65 napja nem volt aktív fertőzött – idézte a turizmus.com a MUISZ közleményét.

Az adatok a Baleár-szigetekre vonatkozóan is kedvezőek: az utolsó 14 napban diagnosztizált esetszám 100 ezer főre vetítve 42,80.A szövetség tehát úgy véli, a Baleár-szigetek sem jelent vírusveszélyt a magyar utazó számára.

Hírdetés

Mindezek fényében, valamint a 346/2020 (VII.15.) kormányrendeletre hivatkozva a MUISZ javasolja e két spanyol régió visszatételét a zöld besorolás alá.

  • Habár a szabályozás megengedi, jelenleg egyetlen ország esetében sincs külön régiós szabályozás, mindenhol teljes országterületre érvényesek a színbesorolások.
  • Korábban egyébként a MUISZ már szorgalmazta az egyiptomi Hurghada és Sharm es-Sejk átsorolását a zöld kategóriába.
  • Több más ország, például Ausztria is kivételt tett és nem sorolta szigorúbb kategóriába a Baleár- és Kanári-szigeteket, csak az ország többi részét.
  • A spanyol előírások szerint az ország 17 tartománya közül már csak a Kanári-szigeteken van érvényben rugalmasabb maszkviselési szabály, vagyis szabadtéren nem kötelező felvenni, ha tartható a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolság másoktól.
  • Nyitókép: Pixabay

    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »