Koronavírus – Térképre tettük: Halálozási adatok a szlovákiai járásokban

Koronavírus – Térképre tettük: Halálozási adatok a szlovákiai járásokban

Az IZA adataihoz hozzáfűzzük, hogy nem teljesek, csak február 13-ig terjednek (és arra a napra is vélhetően csak részadatok állanak rendelkezésre.

A február 16-án frissített járványstatisztikák szerint Szlovákiában 2015-én 6000 fő fölé nőtt a halálos áldozatok száma.

Az alábbi kördiagramok a halál bekövetkeztének helyét mutatják meg nem szerint megoszlásban is. Az IZA négy fajta statisztikát vezet ezzel kapcsolatban: kórházban elhunytak száma, otthon elhunytak száma, szociális otthonban elhunytak száma és kórházba szállítás közben elhunytak száma.

Az azonosított koronavírusos halálesetek száma egy dolog, de nyilván vannak olyan halálozások, ami nem jelenik meg a járványstatisztikában. Az első hullám után ezért kezdték el összehasonlítani az általános halálozási számokat az előző évek adataival. Nem meglepő módon kiugró értékeket kaptak, és ősszel a briteknél például már kongatták is a vészharangot: a bevallottnál kétszer több lehet a koronavírus halálos áldozatainak száma. De mi a helyzet Szlovákiával?

A Statisztikai Hivatal legutóbbi közlése szerint  múlt évben a “megszokottnál” 5500 halálesettel többre került sor az országban, ami 10,2 százalékos eltérést jelent a trendtől. Ez több, mint puszta véletlen.

Hírdetés

Ezzel az adattal egyébként Szlovákia az európai középmezőnybe tartozik. Az általános halálozási adatok kirívó eltérését tekintve Lengyelország van a legrosszabb helyzetben: 20,4 százalékkal több polgárát temette el, mint az előző évben, de Szlovénia (18,9 százalék), Bulgária (16,6) és Belgium (16,5) sem áll sokkal jobban. Csehországban 15 százalékkal magasabb a 2020-as halálozás, mint az előző évben volt. Magyarország a maga 7,7 százalékával viszonylag jó helyzetben van, Németország (5,1 százalék) és Finnország (1,8 százalék után).

Szlovákia esetében még egy adatot érdemes kiemelni: a legtöbb halálesetre az év végén került sor, a decemberi halálozási adatok 58 százalékkal voltak magasabbak, mint 2019 decemberében, ami elképesztően kirívó adat. Az már kevésbé meglepő, hogy “többlet” halálozás elsősorban a koronavírussal fokozottan veszélyeztetett korosztályokat érintette.

Az alábbi térkép az idén február 15-ig, PCR-teszt alapján azonosított fertőzöttek számát mutatja meg járásonként. Érdemes rámutatni a délnyugati járások fokozott érintettségére, illetve Nagyszombat megye járásainak számaira.

Ráadásként pedig kiszűrtük a tavaly októbertől elvégzett antigéntesztek összesített pozitivitási rátáját járásonként:

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »