Koronavírus: Romániában is megkezdődtek a karanténba helyezések, fenyegetőznek a hatóságok

Koronavírus: Romániában is megkezdődtek a karanténba helyezések, fenyegetőznek a hatóságok

Megelőző jelleggel felügyelet alá és 14 napos otthoni karanténba helyezett a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) három személyt, akik vasárnap a temesvári Traian Vuia repülőtérre érkeztek az olaszországi Bergamóból.
Cornelia Bubatu, a Temes megyei DSP szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a temesvári mentőszolgálatot előbb arról értesítették, hogy két személy érkezett a repülőgéppel Bergamóból, akik azon a vidéken jártak, ahol több, koronavírussal fertőzödött személyt azonosítottak. A hatóság szakemberei kiszálltak a repülőtérre és gyakorlatba ültették az ilyenkor indokolt eljárást. Kiderült, hogy három személyről van szó, akik azonban nem jártak a járvány sújtotta vidéken.

„A három személyt orvosi vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy nincs fertőzésre utaló szimptómájuk, jó egészségi állapotban vannak. Megelőző jelleggel azonban mindhármukat 14 napos karanténba helyezték lakhelyükön és figyelemmel kísérjük az állapotukat” – magyarázta Cornelia Bubatu. Eközben Adrian Streinu Cercel, a bukaresti Matei Balş intézet vezetője úgy nyilatkozott: az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból érkeznek Romániába.

Hírdetés

A szakember egyúttal arra figyelmeztetett: ha ezek a személyek nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak.

Arra a kérdésre, hogy miként fognak eljárni a hatóságok azon személyek esetében, akik azokból a térségekből érkeznek, ahol több koronavírus-fertőzéses eset van, és nem tartják be az egészségügyi hatóságok javaslatait, Streinu Cercel leszögezte: ha nem tartják be azokat, szankciókra számíthatnak, de reméli, nem fajul idáig a helyzet. „A bukaresti karantén-központ helyeit azoknak tartjuk fenn, akiket a román légierő katonai repülőgépekkel hazaszállít, a többi személynek a lakásán kell karanténba vonulnia a közegészségügyi igazgatóság felügyelete alatt” – jelentette ki Streinu Cercel az Agerpres hírügynökségnek.

Rámutatott, a Matei Balş Intézet fel van készülve a páciensek fogadására, és a többi három – Kolozsváron, Temesváron és Iaşiban létrehozott – központ személyzetét is megfelelő szakmai felkészítésben részesítették. Az orvos szerint a kínai kutatók kifejlesztettek egy oltást, amely azonban még tesztelés alatt áll. „Ha hatékonynak bizonyul, gyorsan szét fogják osztani az oltást” – mondta Streinu Cercel.

Az olasz hatóságok szerint egyébként nincsenek román állampolgárok a koronavírus-gyanús személyek között. A román egészségügyi minisztérium vasárnaőpi tájékoztatása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak. A minisztérium szerint fokozzák ugyanakkor az ellenőrzéseket az országhatárokon, beleértve a nemzetközi repülőtereket is; ennek érdekében, ha szükséges, a minisztérium ideiglenes jelleggel áthelyez személyzetet a megyei egészségügyi igazgatóságoktól. „Az egészségügyi intézmények kötelesek azonnal jelenteni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak minden olyan esetet, amelyben felmerül a fertőzöttség gyanúja” – szerepel a tárca közleményében.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »