Koronavírus – Nyugat-európai helyzetkép

Koronavírus – Nyugat-európai helyzetkép

Nagy-Britanniában 24 óra leforgása alatt csaknem a kétszeresére emelkedett az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, eközben Párizs szívében sárgamellényesen tüntettek, dacolva a járvány miatt bevezetett hatósági tilalommal, Belgiumba pedig megérkezett az Európának szánt első segélyszállítmány az Alibaba webáruház alapítójától, Jack Ma-tól.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat délutáni tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban tíz páciens halt meg, így a rendszeres napi kimutatások kezdete óta eddig összesen 21 brit halottja van a járványnak. Chris Whitty angliai tisztifőorvos a szombati tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában közölte, hogy az elhunytak mindegyike 60 évesnél idősebb volt és krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt, így valamennyien a kiemelt kockázati csoportba tartoztak. A szombati tájékoztatásban szereplő halálesetek Londonban, Birminghamben és Leicesterben történtek.

Hírügynökségi értesülések szerint a spanyol kormány a nap folyamán drákói intézkedéseket fog bejelenteni, és gyakorlatilag vesztegzár alá helyi 15 napra a 47 milliós országot a koronavírus elleni harc sikere érdekében.

Hírdetés

Franciaországban a kórokozó eddig 79 ember életét követelte az országban, és több mint 3660-an fertőződtek meg.

Luxemburg szombaton bejelentette, hogy az országban elhunyt az első koronavírussal diagnosztizált beteg. A fertőzött 94 éves volt. Ez idáig 38-an fertőződtek meg a mintegy 620 ezer lakosú nagyhercegségben. Hétfőtől kezdődően két hétre bezárják az iskolákat és az óvodákat.

Belgiumban szombatra újabb 133 megbetegedést jelentettek, ezzel 698-ra emelkedett a fertőzöttek száma. A fertőzésben négyen haltak meg, egy ember pedig meggyógyult.

Az Apple szombaton bejelentette: két hétre bezárja Kínán kívüli kiskereskedéseit, hogy hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megfékezéséhez. A hardvergyártó amerikai óriásvállalat intézkedései üzletek százait érinti világszerte, így Európában is, és március 27-ig lesz érvényben. A dolgozók ugyanúgy megkapják bérüket, az üzlethelyiségeket pedig addig is fertőtlenítik. Az Apple 15 millió forintot adományozott a világjárvány elleni küzdelemhez.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »