Koronavírus: Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

Koronavírus: Meghaladta a 18 milliót a beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.

Az új adatsorból kitűnik, hogy az utóbbi tíz napban több mint 3 millióan részesültek a vakcinában – írja az MTI.

A szaktárca beszámolója szerint eddig 18 242 873-an kapták meg a koronavírus elleni oltás első dózisát,

a második adagot 669 105 embernek adták be.

Az első és a második beadott dózisok száma ennek alapján 19 millió közvetlen közelében jár.

A brit kormány február 15-re tűzte ki azt a célt, hogy az oltási menetrend élén szereplő négy legveszélyeztetettebb lakossági csoport mindegyik tagja – 15 millió ember – megkaphassa a koronavírus elleni oltásnak legalább az első dózisát.

Ez a cél a határidő előtt egy nappal teljesült: február 14-ig 15 062 189-en kapták meg az első dózist, és a szerdai adatok alapján azóta további 3,2 millió embert oltottak be.

Az egészségügyi minisztérium szerdai kimutatása szerint mozgó egyheti időszakokra vetítve Nagy-Britanniában jelenleg átlagosan 329 ezer első oltási adagot adnak be naponta.

Az eddigi napi rekordot január 30-án érték el:

Hírdetés

aznap csaknem 600 ezer embert oltottak be a vakcina első adagjával.

A brit kormány új célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 58 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltást.

Az eredeti oltási menetrend ezt a célt szeptemberre tűzte ki, de Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén bejelentette: az oltási kampány eddigi lendülete alapján, és az ütem még további gyorsításának szándékától vezérelve a brit kormány a céldátumot július végére előrehozta.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem oltóanyag-kutatási professzora a londoni alsóház tudományos és technológiaügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a jövőben várhatóan orrspray vagy tabletta formájában alkalmazható oltások is megjelennek a koronavírus elleni vakcinák sorában.

A szerdán ismertetett új adatok szerint mindeközben továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken az új fertőződések, a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium közölte: a szerdán zárult egy hétben 73 392 koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal,

12 634-gyel, 14,7 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Az elmúlt egy hétben 10 171 beteget kellett kórházba szállítani, 2646-tal, 20,6 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapítása utáni 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – a szerdán zárult egy hétben 2815 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 1267-tel, 31 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »