Koronavírus – Itt a magyar döntés a remdesivir gyógyszerről

Koronavírus – Itt a magyar döntés a remdesivir gyógyszerről

A WHO szerint nem hatásos a remdesivir, a más kutatások szerint igen. Magyarországon is zajlanak a klinikai vizsgálatok – hogyan tovább?

A koronavírus elleni hatóanyagot a halálesetek visszaszorítása illetve a gyógyulás gyorsítása szempontjából vizsgálták a WHO szakemberei és megállapították: hatása csekély, illetve nem hat. Az eddig leghatékonyabbnak tartott szer viszont más kutatások szerint akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, valamint akár a harmadával csökkenti a súlyos betegek felépülési idejét.

A készítmény klinikai vizsgálatát Magyarországon hétfőn kezdték meg.

“Ez nem ilyen egyszerű. Ezért nem állítunk le egy klinikai kutatást, mert az Egészségügyi Világszervezet bejelenti” – mondta Szlávik János az ATV-nek. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szerint egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni. Továbbá az sem mindegy, hogy kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot.

Hírdetés

“Úgy gondolom, akkor járunk el helyesen, ha megvárjuk a klinikai vizsgálatok végét és akkor lehet kijelenteni, hogy hatékony vagy nem hatékony, ráadásul mi eddig is hangsúlyoztuk, hogy ez nem csodaszer” – jelentette ki a szakember.

A debreceni tapasztalatok

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen alkalmazzák a Richter által kifejlesztett remdesivirt. A klinikai vizsgálat a négy orvosegyetem centrumában, két országos intézetben és a Szent János kórházban indult el.

“A nemzetközi vizsgálatok adatai még tovább erősítették azt a tényt, hogy a remdesivir valóban hatásos lehet a covid betegség kezelésére” – mondja Várkonyi István, a Debereceni Egyetemi kórház intézetvezető főorvosa. A vizsgálatsorozatban 2000 beteg vehet részt.

Egyelőre még nem tapasztaltak mellékhatást és mivel a betegek még kezelési fázisban vannak, azt is korai megmondani, hogy a javulás a hatóanyaghoz kötehető-e vagy az egyéb kiegészítő kezelésekhez.

“A hatásosság néhány paraméterét, nevezetesen az oxigénigény csökkenését, a minél rövidebb kórházi ápolási időt, illetve a gépi lélegezetésre nem kerülő betegek arányát tudjuk bemutatni és igazolni” – magyarázta Várkonyi.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »