Koronavírus: Íme a szlovák kormány első gazdasági intézkedései

Koronavírus: Íme a szlovák kormány első gazdasági intézkedései

Igor Matovič kormányfő (OĽaNO) vasárnap délelőtt bemutatta kormánya első gazdasági intézkedéseit, melyekkel a koronavírusjárvány negatív hatásait szeretnék ellensúlyozni.

A kormányfőn kívül a sajtótájékoztatón részt vett még Eduard Héger pénzügyminiszter, Milan Krajniak munkaügyi miniszter, Veronika Remišová informatizációért és régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes, Richard Sulík gazdasági miniszter és Boris Kollár házelnök.

A kormányfő és kabinetje 7 pontból álló intézkedéscsomagot mutatott be, mely “elsősegély”-ként lett megjelölve.

Igor Matovič kiemelte, hogy elsősorban azoknak szeretnének most intézkedéseikkel segíteni, akiket akaratukon kívül kerültek nehéz helyzetbe – legyen szó alkalmazottról, egyéni vállalkozóról vagy cégről.

Az állam kifizeti a bér 80 százalékát azon munkásoknak, akik munkáltatója kénytelen volt a válságstáb intézkedései miatt bezárni. Ezzel a munkások megkapják bérük nagy részét, a munkáltató pedig nem szorul rá feltétlenül arra, hogy elbocsássa munkásait. Az intézkedés mintegy 800-ezer céget érint.

Azon egyéni vállalkozóknak (az alkalmazottaikat is beleértve), akiknek a krízishelyzet miatt csökkent a forgalma, az állam támogatást nyújt a forgalomcsökkenés mértékéhez igazítva. Áprilisra több mint 20 százalékos forgalomcsökkenés esetén 180 euróval, 40 százalékos forgalomcsökkenés esetén 300 euróval, 60 százalékos forgalomcsökkenés esetén 420 euróval, 80 százalékos forgalomcsökkenésnél 540 euróval.

Havonta 500 millió euró értékben nyújtanak a bankoknak garanciát, hogy képesek legyenek átfinanszírozni szükségleteiket. A bankgaranciát az elképzelés szerint a bankok továbbíthatják a vállalkozóknak.

Hírdetés

A karanténban lévő munkások és a gyerekeikkel otthonmaradó szülőknek egységesen a bruttó bér 55 százalékát fizetik át.

Márciusra 20 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél, áprilisra pedig 40 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél elnapolják a kötelező elvezetések (egészségügyi biztosítás, Szociális Biztosítóba befizetendő biztosítások) befizetését.

Márciusra 20 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél, áprilisra pedig 40 százaléknál nagyobb forgalomcsökkenésnél elodázható az adóelőleg befizetése.

Az állam lehetővé teszi a 2014-es évig visszamenőleg a nem érvényesített adóveszteség beszámolását.

Richard Sulík gazdasági miniszter elégedettségének adott hangot az első gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban. Egyúttal biztosította a munkáltatókat, hogy nem hagyják őket magukra. Sulík arra kérte a munkáltatókat, hogy amennyire lehet, próbálják mág elkerülni az elbocsájtásokat.

cikkünk frissül!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »