Környezetvédelmi minisztérium: vulkánihamu-felhő vonul át vasárnaptól Románia felett

Környezetvédelmi minisztérium: vulkánihamu-felhő vonul át vasárnaptól Románia felett

 Vasárnaptól keddig vonul át Románia fölött a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán felszálló hamufelhő – közölte a környezetvédelmi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint az eddigi mérések azt mutatják, hogy nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (ANM) az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatától beérkezett információk szerint az elmúlt napokban Európa déli és nyugati részén a kén-dioxid koncentrációja a teljes légoszlopban (a talajtól 10.000 méteres magasságig) magas értékeket mutatott. A becsült terjedési útvonal szerint a hamufelhő vasárnap megközelíti Románia nyugati részét, majd hétfőn továbbterjed – áll a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatásában.

Hírdetés

A közleményben arra is kitérnek, hogy a www.calitateaer.ro oldalon a környezetvédelmi ügynökség levegőminőséget monitorozó mérőhálózata révén nyomon követhető többek között a levegő kén-dioxid-, szállópor- vagy NOx-koncentrációjának alakulása is. Az eddigi mérések alapján nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja – mutatnak rá.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »