Kormánypárt a TTIP mellett – Szaldó, kedd 13.05

Kormánypárt a TTIP mellett – Szaldó, kedd 13.05

Adás:
2015. augusztus 4., kedd 13.05
2015. augusztus 4., kedd 22.05

Szerkesztő: Kovács Anita

Hírdetés

Tele a padlás
Több mint 5 millió tonna, nagyon jó minőségű gabona termett az idén. A felét itthon fogyasztjuk el, a másik felét exportáljuk, de sajnos többnyire a legalacsonyabb feldolgozottsági szinten, szem formájában, pedig a franciák még frissen sütött kenyeret is eladnak nálunk. Az exportképes magyar gabonatermékek előállítása azonban többnyire külföldi tulajdonban van, és ők inkább az alapanyag-forgalmazásban érdekeltek. Vajon az élelmiszer-feldolgozásnak beígért uniós források lendítenek-e a gabonaágazaton is? A telefonnál Tóth Péter, az Agráreurópa Kft. ügyvezető igazgatója.

Célkeresztben a magyar termőföld
Már két kötelezettségszegési eljárás is indult Magyarország ellen, mert az EU korlátozónak tartja a tavaly elfogadott földforgalmi törvényt, és a zsebszerződéseket is inkább a jogtalanul földhasználatot szerzők javára billentené. Az Alkotmánybíróság viszont kimondta, nem alaptörvény-ellenes, ha törlik a földhivatalokban a törvényellenesen bekerült idegenekkel kötött haszonélvezeti szerződéseket. Vajon ez a döntés kifogja a szelet az EU vitorlájából, vagy sokkal inkább felkorbácsolja a befektetők érdekében eljáró szervezet harci kedvét? A telefonnál Roszik Péter, a Biokontroll Hungária ügyvezető igazgatója.

Kormánypárt a TTIP mellett
Néhány napja a Fidesz képviselői is megszavazták az Európai Parlamentben, hogy minimális változtatással, de folytatódjanak az EU–USA szabad kereskedelmi tárgyalások a sokak által erősen bírált vitarendezési modellel, melyben a nemzetállamokkal azonos perképességet kapnak a multinacionális cégek, és reális opció lesz az elmaradt haszon mint kereset. Megbicsaklott a patrióta gazdaságpolitika, az EP-képviselők mentek szembe a sokat hangoztatott nemzeti érdekkel, vagy a nálunk már domináló nemzetközi cégek érdeke érvényesült? A telefonnál Róna Péter közgazdász.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »