Kormányközeli kínai lap végre helyére teszi az amerikai külügyminisztert Kína-Afrika ügyben

Kormányközeli kínai lap végre helyére teszi az amerikai külügyminisztert Kína-Afrika ügyben

GLOBAL TIMES

Afrikai látogatása előtt Rex Tillerson amerikai külügyminiszter megtámadta Kína Afrika-politikáját azzal, hogy a kínai beruházások nem fogják javítani Afrika infrastrukturális hiányosságait, míg azok hatalmas adósságokhoz vezettek és aláásták Afrika szuverenitását, valamint növelték Afrika függőségét Kínától.

Tillerson nem elégedett azzal, hogy Washington (saját) kapcsolatait dicsérje Afrikával. Ragaszkodik ahhoz, hogy leszólja Kínát csak azért, hogy dicsőítse Washingtont. Szánalmas, hogy az Egyesült Államok, egy nagyhatalom, ennyire elvesztette önbizalmát.

Tillerson afrikai látogatását részben a kínai-afrikai együttműködés motiválta. Washington sohasem bánt Afrikával független kontinensként. De azonnal elbizonytalanodik, ha más nagyobb hatalmak kapcsolatokat fejlesztenek ki Afrikával.

Kína nem akar geopolitikai játékokat folytatni Afrikában. Kína tiszteletben tartja Afrikát és egyenlő partnernek tartja.

Tekintettel a kínai és afrikai gazdaságok igen eltérő voltára, kereskedelmük és gazdasági együttműködésük egymás szükségleteiket fedezik.

Hírdetés

Miközben az Egyesült Államok és Európa fenyegetve emelik fel ujjukat Kína afrikai beruházási felé, a kínai-afrikai együttműködés hatalmasat lépett előre.

Afrikának szükséges van infrastrukturális projektekre és Kína ezt biztosítja. Akkor mi a baj?

Washington szintén rossz szemmel nézi a kínai-latin-amerikai kapcsolatokat.

Csak nem savanyú a szőlő? Csakhogy Kínát az ebből fakadó kijelentések nem fogják leállítani kapcsolatai fejlesztésével.

Washington már nem ura mindennek és semmi joga nincs, hogy mások milyen kapcsolatokat építenek ki egymással.

Washington sokkal jobban tenné, ha igyekezni reformokat bevezetni és növelni globális versenyképességét. Hiszen önmagáról szereti azt hinni, hogy mindenre képes nemzet.

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »