Kormányjavaslat az otthoni dohányzás betiltásáról

Milliónyi amerikait tiltanának el ezzel a dohányzástól. A szövetségi kormány által javasolt jogszabály az állami tulajdonú lakásokra, az ezekhez tartozó közös helyiségekre és irodákra is vonatkozna – foglalta össze a The Independent.

Mint írják, az indoklás szerint a tiltás a lakókat védené a passzív dohányzástól, emellett az épületek fenntartási költségeit is csökkentené.

Hírdetés

Ugyanakkor a lakosság egy jelentős része nem örül a tiltásnak, úgy érzik, egy ilyen döntés személyes szabadságukban korlátozná őket, és hangoztatták, amíg bérleti díjat fizetnek a lakások után, addig nem tartozik másra, hogy mit csinálnak ott – egyébként az alacsonyabb jövedelmű emberek számára bérbe adott, körülbelül a magyar önkormányzati lakások mintájára működő otthonokból csaknem egymillió létezik országszerte, lakóit pedig már évek óta próbálják ösztönözni arra, hogy ne gyújtsanak rá otthon.

Csak New Yorkban 400 ezer ilyen lakásban élő személyt érinthet a döntés, a helyi lakásügyi tanács igazgatója ugyanakkor arról beszélt, hogy a lakosok beleegyezése nélkül, felülről lefelé egyszerűen megvalósíthatatlan egy ilyen intézkedés. Ugyanakkor szerintük ahogy nőtt a nemdohányosok aránya a bérlők körében, egyre nagyobb az igény a füstmentes terekre, és egyre népszerűbb maga a dohányzási tilalom is.

Patrick Kwan, a Dohányzásmentes New Yorkért Szövetség elnöke szerint mindenképpen fontos egészségügyi lépés lenne a tiltás, mert az állami lakásokban élő alacsonyabb jövedelmű embereknek is jár a füstmentes lakóhely, az nem lehet csak a módosak kiváltsága.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »