Kormányfőváltás Franciaországban. Mutatjuk, ki lett a franciák új miniszterelnöke

Kormányfőváltás Franciaországban. Mutatjuk, ki lett a franciák új miniszterelnöke

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat – jelentette a Le Figaro című francia lap, amely arról is tudósít, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Elysée-palotában benyújtotta lemondását.

A lap emlékeztet arra, hogy a francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új kormányfőjelöltet, s ebben szabad keze van. 

Az áprilisban tartott, kétfordulós elnökválasztáson Emmanuel Macron kényelmes többséggel aratott győzelmet, ám a voksolás második fordulója, április 24 óta nem foglalkozott a kormányalakítással. A Le Figaro megjegyzi: 22 nap telt el a választás óta, s ezzel Macron lett az a francia elnök, aki a legtöbbet várt a választási győzelem után a kormányalakítással. Charles de Gaulle 1965-ben húsz napig tartó egyeztetés után jelölte ismét Georges Pompidou-t kormányfőnek.

A francia politikusok egymás után nyilatkoztak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. François Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli: „tapasztalt” és „empatikus” kormányfő kellene. Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában, azaz a miniszterelnöki hivatalban. Cresson a le Journal du Dimanche című lapban vasárnap megjelent interjújában „sok bátorságot” kívánt a leendő kormányfőnek.

Hírdetés

Végül kiderült, azoknak lett igaza, akik nőt vártak a francia kormány élére.

Franciaország új miniszterelnöke Elisabeth Borne, az előző kormány munkaügyi minisztere lett. Ezzel ő lett a második nő a francia kormány élén. Borne előtt nehéz feladat áll: neki kell felkészítenie pártját a június közepén esedékes francia parlamenti választásokra. 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »