Kormánybuktatással indulhat az új év Olaszországban

Kormánybuktatással indulhat az új év Olaszországban

Fioramonti, aki a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös koalícióban lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja, már a kormány szeptemberi megalakulása után figyelmeztetett: csak akkor marad tisztségében, ha az oktatásra szánt kiadásokat 3 milliárd euróra (mintegy 950 milliárd forint) emelik a 2020-ra szóló költségvetésben.

Miután a képviselőház által megszavazott tervezetben nem kapta meg ezt az összeget, Fioramonti szerdán benyújtotta lemondását Giuseppe Conte miniszterelnöknek.

Hírdetés

„Senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát” – mondta a Reuters hírügynökségnek. Fioramonti korábban új adók kivetését javasolta a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentésének és az oktatás finanszírozásának a növelése érdekében.

A miniszter távozása megrendítheti a kormánykoalíciót, amely amúgy is meggyengült az M5S belső válsága miatt. Három felsőházi tagja két hete ült át a Matteo Salvini vezette Liga frakciójába. Az ANSA olasz hírügynökség szerdán kormánykoalíciós forrásokra hivatkozva valószínűnek nevezte, hogy Fioramonti kilép majd pártjából, és önálló parlamenti csoportot alakít, amely kormánybarát marad, és egy új politikai formációnak lehet a csírája.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »