Kormányalakítási fejlemények: forr a PNL, Cîțu-Johannis törés, közben az RMDSZ-é lehet az európai fejlesztési minisztérium

A kisebbségi PNL-RMDSZ kormány megalakítása kapcsán arról is folynak tárgyalások, hogy a szövetség megkapja az európai fejlesztési minisztériumot – írja forrásokra hivatkozva a G4media.

Eközben a PSD-vonalon megszólalt a tekintélyes Alexandru Rafila, képviselő, az Egézségügyi Világszervezet (WHO) romániai képviselője is, akinek a neve egészségügyi miniszter-jelöltként is felmerült már. Rafila egyenesen azon az állásponton van, hogy egy szakértői kormányt kellene felállítani, amibe a PSD is beszállna (nemcsak az egészségügyi miniszterséggel), hogy a jelenlegi politikai és egészségügyi válság megoldásához hozzá tudjanak járulni. Szerinte egy PNL-RMDSZ-PSD kormány lenne a megoldás Romániának, és akkor karácsonykor már elmondhatnók, hogy a felszínre jutottunk – vélte Rafila.

Eközben a PNL-ben egyre erősebbek az ellentétek Florin Cîțu pártelnök és Nicolae Ciucă között. Miután az USR teljesen elzárkózott egy kisebbségi kormány támogatásától, úgy tűnik, a PNL-n belül két álláspont kezd kialakulni a hogyan továbbról: Cîțu ragaszkodik az eredeti elképzeléshez, hogy csakis kisebbségi kormányban gondolkodnak, és szó sincs a PSD vagy más párt bevonásáról, de a másik vélemény szerint folytatni kellene a tárgyalásokat a PSD-vel, akár azon az áron, hogy miniszteri pozíció(ka)t ajánlanának fel nekik.

Hétfő este Klaus Johannis és a PNL vezetősége arról tárgyalt, hogy Nicolae Ciucă kijelölt kormányfőnek „felixibilis” mandátumot adjanak, azaz némiképp szabadabb kezet abban, hogyan folytatja a tárgyalásokat a kormny megalakítása érdekében. A G4media azt írja, Cîțu ellenkezése dacára abban maradtak, hogy Ciucă „zöld utat” kap, hogy mind a PSD-vel, mind az USR-vel tovább tárgyaljon.

Hírdetés

Johannis hétfő folyamán egyébként állítólag Ciucának azt az üzenetet közvetítette, hogy hagyja nyitva az ajtókat az USR-vel folytatott tárgyalásoknak is, mert lehetőség lenne a koalíció újraalakítására, nyilatkozták források a G4mediának.

Ebbe azonban Florin Cîțu úgy tűnik, nem nyugodott bele: ma reggel bejelentette, hogy ő nem úgy döntött, hogy Nicolae Ciucă flexibilis mandátunot kap, ő pártelnökként egyetlen mandátummal bízta meg Ciucát, mégpedig egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány politikai támogatásának megszerzésével.

Ezzel Cîțu Johannisszal is szembehelyezkedett, aki valószínűleg azt szeretné, hogy legyen már vége a terméketlen csatározásoknak, és Ciucă kapjon valódi esélyt egy működőképes kormány összehozására.

A pártelnök elég egyértelműen kijelentette, „csak egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány számára van felhatalmazásunk. A PSD és az USR elnökéhez fordulok, hogy bizonyítsák, felelősséget akarnak vállalni. A PNL egy lépést tett a rugalmasság jegyében (arra utal, hogy nem ismét őt jelölték miniszterelnöknek, hanem Ciucát – szerk.megj), amit elvárunk a PSD-től és az USR-től. Az egyetlen megoldás jelenleg a PNL-RMDSZ kisebbségi kormány. Ciucă úr PNL-tag, és csak a párt ruházhatja föl mandátummal” – szögezte le Cîţu.

Mit szól mindehhez a PSD? Már csak egy kávét kér, és amikor megkérdezik a pártelnököt, Marcel Ciolacut arról, hogy kizárja-e egy kisebbségi kormány támogatását, illetve hogy belépnének-e a kormányba, nyugodtan mondhatja, hogy „egyszer jussunk el ehhez a beszélgetéshez is. Abszolút minden variáció szóba jöhet.” És még megjegyezte azt is, hogy úgy tűnik, Cîţu „elfelejtette”, hogy a PSD-vel nem szabad tárgyalnia, „ugyanis a pártnak egy belső döntése szerint a PSD-vel nem szabad tárgyalni”.

(g4media, hírszerk)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »