Kormány: Február közepére lesz védettségi okirat, a beoltottakra nem vonatkozik a kijárási tilalom

Kormány: Február közepére lesz védettségi okirat, a beoltottakra nem vonatkozik a kijárási tilalom

(Cikkünk frissül)

Gulyás Gergely kancelláriminiszter a Kormányinfó elején egyből robbantott: a szomszédos országokban a harmadik hullám kezdődött meg, míg szerinte nálunk csökken a betegek és az áldozatok száma, ugyanakkor a korlátozások érdemi enyhítésére nincsen esély, amíg nem csökkennek tovább a fertőzési számok, és nem indul meg a tömeges oltás. 

Emlékeztetett arra is, hogy az Európai kívül több országban is megkezdődött a tömeges oltás, például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, vagy Izraelben, de az EU-ban „keveselljük az eredményeket.” Kénytelenek vagyunk saját beszerzési forrásokat keresni – így indokolta azt, hogy Kínából és Oroszországból próbálnak olyan vakcinát beszerezni, amivel már több millió embert beoltottak.

Hírdetés

Gulyás Gergely szerint rendkívül lassú az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyeztetési folyamata, „mondhatni, olyan lassú, mint a vakcina beszerzés”, ez is oka, hogy az orosz Szputnyik V-t és a brit AstraZenecát nem engedélyezték még, és ezért kaptak ideiglenes engedélyt a magyar hatóságoktól.

Elmondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ma Moszkvába utazik, hogy tárgyaljon az orosz vakcináról.

Egyébként az EU-s beszerzésekből 8,8 millió embert számára elegendő készletet foglalt le a kormány.

Ezen kívül megemelik a háziorvosok bérét is, amennyiben szoros praxis közösségben működik majd, az orvosi bérek 100 százalékát kaphatják meg, lazább együttműködés esetében 80 százalék jár, más esetben pedig 30. Ez mintegy 100 milliárd forintot jelent a magyar költségvetésnek. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »