Korlátozni kívánják az ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférést

Korlátozni kívánják az ingatlan-nyilvántartáshoz való hozzáférést

A Robert Fico vezette kormány a tulajdonosok adatvédelmi jogainak védelmében korlátozni kívánja az ingatlan-nyilvántartási adatokhoz való hozzáférést. A Szlovák Köztársaság Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatala már dolgozik az ingatlan-nyilvántartási törvény módosításán, melynek értelmében teljes információhoz csak a regisztrált felhasználók férhetnének hozzá.

A javaslatot Juraj Celler, a Szlovák Köztársaság Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatalának (ÚGKK SR) elnöke terjeszti be. Egyik első lépésként javasolja az adatok hozzáférhetőségével kapcsolatban a nyilvántartásban szereplő személyek közölt adatai közül a születési dátum és az állandó lakhely törlését.

Hírdetés

Mindezek mellett a nyilvántartásba való betekintéshez kötelező lesz a regisztráció, enélkül csak az ingatlanra vonatkozó adatok és az ingatlantulajdonos alapvető identifikációs adatai lesznek elérhetőek, mint a személy- és vezetéknév. Amennyiben valaki részletes tájékoztatáshoz szeretne jutni, regisztrálnia kell. Ezekkel a lépésekkel akarják megkönnyíteni a bűnüldöző szervek munkáját az ingatlanspekulációk, -csalások és egyéb jogellenes cselekmények felderítésében, illetve növelni az ingatlantulajdonosok biztonságát.

A javasolt biztonsági intézkedések tehát a személyi adatok kezelésének nagyobb átláthatóságát hivatottak szolgálni, nem pedig korlátozni bárkit is. A kataszteri adatok továbbra is hozzáférhetőek lesznek. Az egyes információs rendszerekbe való bejelentkezési kötelezettség manapság általános követelménynek számít. Mindez annyit jelent tehát, hogy az ingatlan-nyilvántartás teljes adathalmazához való hozzáférés csak a regisztrált felhasználók számára lesz lehetséges, s ebben az esetben az ingatlantulajdonosnak tudomása lesz arról, hogy ki és mikor tekintette meg az ingatlanával kapcsolatos adatokat.

(NZS/felvidék.ma/pravda.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »